Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Parlementariër Sue-Ann Ras van regeringspartij MEP heeft maandag ontslag genomen. Dat deed het Statenlid nadat er een golf van kritiek was losgebarsten toen bekend werd dat ze eind juni in Nederland tijdens een overleg tussen parlementariërs van het Koninkrijk in de Eerste Kamer zat te Netflixen.

arustatenlidRas plaatste maandag een video op Facebook waarin ze het kijken van een aflevering van de Netflix-serie Designated Survivor tijdens een vergadering ‘een grote fout’ noemde. Ze vroeg excuses aan iedereen die op haar had gestemd.
Twee keer per jaar komen parlementariërs van Nederland, Curaçao, Aruba en Sint-Maarten enkele dagen bijeen voor een zogenoemd Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko). Vorige maand vond dat plaats in Den Haag, waarbij onder meer over de crisis met Venezolaanse vluchtelingen werd gesproken.
Tijdens dit Ipko gebeurde er iets opmerkelijks. In een beeldopname is te zien hoe Ras in de zaal naar een filmserie kijkt.
Stiekem? Ja, zegt Ras als ze door Caribisch Netwerk gevraagd wordt om een reactie. ,,Ik was voor het eerst in de Eerste Kamer en dacht niet eens dat mensen achter me het zouden zien.” Volgens Ras was ze moe: een lange dag vergaderen en slaaptekort. ,,Heb jij gezien wanneer ik Netflix ging kijken? Dat was in het laatste halfuur.” Ras haalt een iPad uit haar tas en toont haar aantekeningen, waaronder adviezen van drie professoren die te gast waren. ,,De presentaties, de staatkundige verhoudingen. Kijk hier, tot aan het laatste punt: verkiezingswaarneming.”
Ras verklaarde dat ze een filmserie is gaan kijken, omdat haar Arubaanse collega Ricardo Croes (RED) een document ging oplezen waar alle delegatieleden al bekend mee waren. ,,Bovendien ging dat over de geschillenregeling, een punt dat wij niet eens op de agenda hebben. Ik ging daarom Designated Survivor kijken”, vertelde Ras. ,,Het is gewoon een film van een president van de Verenigde Staten, hoe hij omgaat met het parlement en gebeurtenissen. Ik was verder helemaal aanwezig.”
Op beelden was echter te zien dat Ras ook aan het Netflixen was toen Ernst Hirsch Ballin aan het woord was, André Bosman (VVD) een punt maakt over Venezuela en Ipko-voorzitter Jan Paternotte (D66) het slotwoord deed.
Partijgenoot minister-president Evelyn Wever-Croes betreurt de stap van Ras. ,,Ze was een Statenlid dat met toewijding haar werk deed. Vooral de portefeuille onderwijs, sociale zaken en het Papiaments konden op haar aandacht rekenen.” De premier noemt de beslissing van Ras ‘correct onder de huidige omstandigheden’. ,,Ze heeft toegegeven een fout te hebben gemaakt en neemt daar nu de verantwoordelijkheid voor. Ik beschouw dat als een blijk van integriteit zoals we lange tijd niet hebben gezien in de Arubaanse politiek. Ik bewonder haar keuze.”
De bewindsvrouw verklaarde dat de partijraad van de MEP gaat bespreken wie de leeggekomen zetel gaat vullen.


maatregelen corona

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).