Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - ,,De raffinaderij heeft veel betekend voor Aruba in het verleden. Nu moeten we vooruitkijken en het milieu en de gezondheid van onze bevolking vooropstellen.”

raffinaderijaruStatenlid Marisol Lopez-Tromp (POR) windt er in een persverklaring geen doekjes om: ze is mordicus tegen het voortbestaan van de olieraffinage in San Nicolas. Al in 2016 stemde ze als enige parlementariër tegen de samenwerking met Citgo. ,,De toenmalige regering had duurzaamheid als speerpunt en ik had nooit verwacht dat er een plan zou komen om de raffinaderij te heropenen.” Daarnaast had Lopez-Tromp haar twijfels bij de overeenkomst met Citgo, die in haar ogen met onacceptabele geheimzinnigheid omringd werd. ,,Als parlement kregen we geen documenten in handen. Na veel aandringen kregen we de gelegenheid het 2.000 pagina’s dikke dossier in te zien. Dat is niet transparant. Bovendien was de situatie in Venezuela al aan het verslechteren, dus ik vond het geen goed idee om met dat regime zaken te doen.”
Lopez-Tromp, destijds Statenvoorzitter, moest zich neerleggen bij de uitleg van de toenmalige minister Mike de Meza, dat het openbaar maken van de stukken het overleg met Citgo, dat zich op dat moment in de afrondende fase bevond, in gevaar zou brengen. Ze wendde zich tot de toenmalige bewindsman van Volksgezondheid, longarts Alex Schwengle. ,,Die verklaarde dat heropening van de raffinaderij negatieve effecten zou hebben op de gezondheid van omwonenden.” Het parlement koos echter voor de werkgelegenheid die de raffinaderij zou opleveren en stemde voor.
,,Nu, drie jaar later, is de geldstroom die het gat in de begroting moest opvullen, opgedroogd. Laten we eerlijk zijn en bekennen dat de raffinaderij nooit meer open zal gaan”, stelt Lopez-Tromp. Ze refereert met deze bewering aan de aanvraag die Citgo heeft gedaan bij het Amerikaanse ministerie van Financiën, om het Arubaanse project te mogen afbouwen.
Het Statenlid vindt dat het aanhouden van de raffinaderij de toeristische ontwikkeling van San Nicolas in de weg staat. De fractieleider van POR verklaart dat haar partij voorstander is van afscheid nemen van de raffinaderij en kiest voor een andere weg om de economie van San Nicolas weer tot bloei te brengen en te houden, gedurende de volgende decennia. ,,Een Aruba zonder raffinaderij opent deuren en nieuwe kansen. Onze kinderen en kleinkinderen zullen dankbaar zijn voor die keuze.”


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).