Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Een bescheiden kortsluiting in het systeem dat als bliksemafleider dient voor de transformator van een gasturbine die op dat moment geen elektriciteit produceerde. Door dit mankement viel zondagmiddag de stroom uit in een deel van Aruba en een paar uur later was sprake van een complete black-out.

stroomstoringEen groot deel van het eiland had pas maandagochtend om 4.30 uur weer stroom. Elf uur eerder werden de eerste problemen merkbaar. ,,Er was sprake van een storing, die leidde tot flinke disbalans in de stroomvoorziening. Omdat we op dat moment niet wisten wat er aan de hand was, hebben we enkele buurten afgesloten van de stroomvoorziening. Door op die manier de vraag te verminderen, hoopten we de balans terug te krijgen. Intussen gingen onze technici op zoek naar de bron van het probleem. Op deze manier pakken we het altijd aan”, zei de directeur van Water- en Energiebedrijf WEB, Luis Oduber, tijdens een persconferentie over de black-out.
De truc werkte ditmaal niet. De stroomvoorziening raakte steeds verder in de problemen en de oorzaak werd niet gevonden. Toch werden sommige buurten weer voorzichtig van elektriciteit voorzien. Tussen 19.00 en 20.00 uur was de rek er echter uit en viel de stroom uit in heel Aruba.
,,We konden het probleem niet vinden”, aldus Oduber. Hij vertelde dat de elektravoorziening een heel gecompliceerd systeem is, waarbinnen alles met elkaar verbonden is. ,,Je verwacht dat als zich een probleem zoals dit voordoet, er iets hapert in een van de turbines die op dat moment draaien. Die zijn we een voor een nagelopen, maar daar werd geen mankement gevonden.”
Uiteindelijk werd ook de apparatuur die op stand-by stond nagekeken. ,,Om 21.00 uur werd ontdekt dat in de transformator van een gasturbine een kortsluiting was opgetreden. Die turbine leverde geen stroom, maar was wel aangekoppeld voor het geval er opeens extra elektriciteit nodig zou zijn”, legde Oduber uit.
De reparatie kostte veel tijd, maar het herstel van de stroomvoorziening nog veel meer. ,,Na de opstart bleek het systeem volledig uit balans. We zijn voorzichtig begonnen met de kleine buurten weer aan te koppelen. Als we zeker wisten dat het goed ging, voegden we weer een bario toe. Om 4.30 uur had heel Aruba weer stroom”, besloot Oduber zijn uitleg.
Hij kon geen garantie geven dat er geen black-out meer komt, maar gaf wel aan dat bij de aanschaf van nieuwe apparatuur altijd gekeken wordt naar de storingsgevoeligheid. ,,We vinden problemen veel sneller dan vroeger, maar het blijven apparaten en die kunnen kapot gaan.”
Mensen die te maken hebben met kapotte apparatuur door de stroomstoring, kunnen via een formulier op de website van WEB hun schade claimen.


maatregelen corona

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).