Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) heeft de regering van Aruba geadviseerd om btw in te voeren naar het voorbeeld van Nederland. Deze nieuwe vorm van omzetbelasting zou dan in de plaats komen van de huidige BBO.

F17 OPARU BTWDat heeft Luenne Gomez-Pieters, directeur van de belastingdienst, verklaard. Ze legde uit dat de regering worstelt met de beste manier om de uitgaven en inkomsten met elkaar in balans te brengen. ,,Gezien de situatie waarin de overheidsfinanciën verkeren, moet er meer binnenkomen dan wordt uitgegeven. Dat extra is nodig om de schuldenlast in te perken.” Gomez-Pieters pleit voor een graduele verlaging van de uitgaven, in combinatie met modernisering van het belastingstelsel. Zelf steunt ze het voorstel van het IMF. ,,We kunnen de BBO wel verhogen naar tien procent, maar doordat we die heffen over meerdere schakels, krijgen we dan te maken met een effectieve druk van zeker tien procent extra.” Volgens Gomez-Pieters is de overstap naar een btw-stelsel handiger, omdat ondernemers de betaalde btw dan mogen verrekenen met de ontvangen btw. ,,Daardoor krijg je geen dubbele verhogingen die doorwerken in de prijzen.”
De belastingdirecteur verwacht dat er per 1 juli veranderingen worden doorgevoerd conform de aankondigingen van de regering. Hoewel zij vanuit haar functie de minister adviseert, is ze niet betrokken bij de besluitvorming.

 


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.