Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Sancties en een gesloten grens met Venezuela treffen vooral de toerisme-industrie, raffinaderij, free zone en brengen stijgende voedselprijzen met zich mee. De economie blijft echter in balans doordat meer Venezolanen investeren in vastgoed.

arubaMinister van Economische Zaken Financiën en Cultuur Xiomara Ruiz-Maduro zegt in een interview met Caribisch Netwerk dat de grenssluiting begin dit jaar door Venezuela minder effect heeft op de prijzen van voedsel. ,,Vorig jaar, toen Venezuela de grens voor het eerst sloot, stegen de prijzen vooral van fruit, groente en vis. Nu is dat anders omdat de importeurs hun fruit en groente uit andere landen zijn blijven halen.” Maar ze geeft toe dat de prijzen vóór de Venezolaanse embargo’s lager waren, omdat dus uit andere, duurdere landen voedsel moet komen.
Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek is fruit de afgelopen twaalf maanden 27,5 procent duurder geworden. Prijzen van voedselproducten die thuis worden gegeten, stegen in die periode met 11,7 procent.
De free zone (het gebied waar belastingvrij gehandeld wordt) heeft zeker flink te lijden, zegt Ruiz-Maduro. ,,Daar hebben twee bedrijven al zo’n vijftig mensen moeten ontslaan doordat er minder handel is tussen Venezuela en Aruba.”
Ook bij de raffinaderij werden vorige maand tientallen mensen ontslagen omdat door de Amerikaanse sancties geld voor de tweede bouwfase voor de herstart was bevroren. Afgelopen week kwam er goed nieuws; uitbater Citgo mag van de Amerikaanse autoriteiten de komende achttien maanden weer zaken gaan doen. Het moederbedrijf van Citgo, het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA, blijft nog wel gesanctioneerd.
De Arubaanse economie draait vooral op het toerisme. Een kleine vijf jaar terug kwamen na de Verenigde Staten, de meeste toeristen nog uit Venezuela. Maar sinds de crisis is dat helemaal teruggelopen.
Al deze negatieve gevolgen voor de economie zijn volgens minister Ruiz-Maduro echter niet in bruto binnenlands product (bbp) uit te drukken, want de gegevens worden niet per regio bijgehouden.
Toch is zij positief en dat komt door de toename van Venezolaanse investeringen, vooral in vastgoed. ,,Daardoor is onze economie in balans gebleven.” Het gaat met name om investeringen in hotels en andere toeristenaccommodaties.
Als Venezolanen in Arubaans vastgoed investeren, dan moeten onder meer banken en notarissen controleren waar het geld vandaan komt, legt minister Ruiz-Maduro uit. Aruba heeft ook een Meldpunt Ongebruikelijke Transacties. Deze instantie controleert bij verdachte transacties of het geld bijvoorbeeld niet door witwassen, terrorisme of ander criminele activiteiten is verkregen.
Maar het geld komt vaak via Venezolaanse bedrijven die in het buitenland zijn gevestigd, vooral in Miami, erkent de minister. Of zij kan garanderen dat het bijvoorbeeld niet van de regering-Maduro komt die zo probeert geld weg te sluizen, zegt de minister: ,,Nee dan kan ik niet garanderen.”
In 2016 werd de Venezolaanse zakenman Roberto Rincón in de VS veroordeeld wegens corruptie bij het regelen van contracten voor staatsoliebedrijf PdVSA. Het Venezolaanse bedrijf is dus de moedermaatschappij van Citgo, uitbater van de Arubaanse raffinaderij. Het raffinaderijcontract werd door het vorige kabinet, kabinet-Eman II getekend. Rincón heeft ook meerdere terreinen gekregen op Aruba door de vorige Infrastructuur-minister Benny Sevinger. Deze ontkende in 2016 dat hij Rincón heeft bevoordeeld tijdens de gunningsprocedure die ongebruikelijk snel was gegaan.

 


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).