Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Parlementariër Jennifer Arends-Reyes (AVP) doet een oproep aan de Arubaanse gemeenschap om alert te zijn als het gaat om geweld tegen vrouwen en kinderen. De internationale campagne van de Verenigde Naties ‘UNwomen’ eindigt vandaag, maar het probleem is daarmee niet verdwenen, volgens Arends-Reyes.

F18 ARU geweldDe afgelopen zestien dagen is over de hele wereld aandacht geschonken aan de positie van vrouwen, waarbij geweld centraal stond. Daarbij ging het om fysiek geweld en seksuele en psychische mishandeling.
,,Op Aruba is een op de drie vrouwen slachtoffer van geweld. Wij kunnen en mogen deze statistieken niet accepteren”, vindt Arends-Reyes. Vooral de ernstige excessen, waarbij vrouwen werden gedood, halen het nieuws, maar het Statenlid wil dat de hele Arubaanse gemeenschap zich beter gaat inzetten om ook minder ernstige voorvallen serieus te nemen. ,,We mogen geen enkele vorm of mate van geweld accepteren.”
Tijdens carnaval, Kerst en Pasen ziet Aruba een toename in het aantal meldingen van huiselijk geweld. Deze periode wordt zelfs het ‘hoogseizoen’ qua mishandeling genoemd. ,,Dat komt door overmatig alcohol- en drugsgebruik”, vertelde politiecommissaris Trudy Hassell aan <f"adscala-italic">Caribisch Netwerk<f"adscala-romein">. Gedurende die periodes krijgt de Arubaanse politie gemiddeld vijf tot zeven telefoontjes per dag omtrent mishandeling. Wanneer het geen feesttijd is, en dus ‘laagseizoen’, nemen de belletjes af naar drie tot vijf per dag.
Een lastig probleem richt zich op het herkennen van slachtoffers van kindermishandeling. ,,Slachtoffers trekken zich terug en leven vaak in hun eigen fantasie”, maakt Hassell duidelijk. ,,Je ziet dit vooral op school. Kinderen willen niet meespelen en praten soms letterlijk in zichzelf.”
Docenten en begeleiders kunnen ook letten op tekeningen die kinderen maken en dan met name op het kleurgebruik. Hassell beaamt dit. ,,Kinderen zijn creatief en je kan aan ze vragen waarom ze bepaalde kleuren gebruiken.” De politiecommissaris stelt dat zestig procent van de Arubaanse jongeren die in een bende belandt, thuis is geconfronteerd met agressie. ,,Je hoort van de jongeren dat zij de steun en erkenning in een bende vinden die zij thuis nooit hebben gekregen, want vaak zien we dat de moeder de dader beschermt uit angst. In plaats van man up, women up, en sta voor je kind”, benadrukt Hassell.
Eind vorig jaar werd Aruba opgeschrikt door de dood van de twee broertjes uit San Nicolas, die waren overleden na zware mishandeling.
,,Overal gebeurt het. Het is echt een probleem op heel Aruba. Wij horen bijvoorbeeld dat kinderen worden onderbracht bij familieleden als de ouders werken. Daar zijn dus ooms, neven of anderen die zogenaamd een oogje in het zeil houden en die dan dingen met kinderen doen die verboden zijn.”


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).