Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Leerlingen van Colegio Arubano hebben een bijdrage geleverd aan de bescherming van de bedreigde shoco, de nationale vogel van Aruba. Ze deden dit in samenwerking met Aruba Birdlife Conservation (ABC).

Op zaterdag 10 november vertrok om 7.30 uur een bus vol met vwo 4-studenten, die biologie in hun profiel hebben, richting San Nicolas. De leerlingen deden mee aan een bijzonder natuurproject en participeerden in veldwerk dat gerelateerd is aan een ‘Multi-year Shoco Conservation Program’.
ABC is al bijna tien jaar bezig om de shoco beschermd te krijgen en om te voorkomen dat deze endemische ondersoort uitsterft. Reeds in 2012 lukte het de stichting om de shoco tot nationaal symbool uitgeroepen te krijgen. In 2017 stelde Aruba Birdlife Conservation middelen van een sponsor beschikbaar voor shoco conservation-werkzaamheden en ging de organisatie een partnerschap aan met het Arubaanse Nationale Park om te voorkomen dat de shoco en de prikichi zullen uitsterven. De stichtingen werken samen met internationale experts om duurzame conservation-projecten van de grond te krijgen.
In januari 2018 bracht David Johnson van de Global Owl Project, en Martha Desmond, associate professor bij de New Mexico State University, een bezoek aan Aruba en werd de eerste Shoco Conservation Workshop georganiseerd. Deze maand kwamen de Amerikaanse holenuil-experts opnieuw naar Aruba voor de tweede Shoco Conservation Workshop, en deze keer werden ze bijgestaan door vier masters degree-studenten alsook Colleen Wissinski die werkzaam is bij de San Diego Zoo en holenuil-onderzoek verricht. Tijdens deze workshop werd ook aandacht besteed aan de prikichi’s waarvan de populatie ook ernstig is afgenomen.
De leerlingen van Colegio kregen in het veld instructies in de methodiek van het op gestructureerde wijze visueel opsporen en vastleggen van de locaties van uilenholen. Daarnaast werkten zij mee aan het plaatsen van artificiële uilennesten, een systeem dat met name door de Global Owl Project is ontwikkeld en succesvol wordt ingezet in de VS om de overlevingskansen van de holenuil te verbeteren.
Het project werd uitgevoerd bij de San Nicolas Golf Club met steun van de manager. De leerlingen werden begeleid door leerkrachten Zaida Everon, Danilo Curiel, Rudolf Kelly en Desiree Quant. Merriene Stamper assisteerde bij het organiseren van de benodigde materialen die de studenten in het veld moesten gebruiken. Ook werden ze bijgestaan door de Amerikaanse experts, de research-deskundige Gian Nunes en educatie-deskundige Sietske van der Wal van Park Nacional Aruba. Tien vrijwilligers van ABC werkten mee bij het begeleiden van de leerlingen.
ABC draagt al enkele jaren bij aan voorlichting aan leerlingen van Colegio, maar dit is de eerste keer dat de studenten volwaardig participeerden in een Shoco Conservation-project. ABC is bijzonder ingenomen met de inzet van deze leerlingen die de ernstig bedreigde shoco willen helpen.
Aruba is het enige land in het Koninkrijk der Nederlanden dat een holenuil heeft. De Arubaanse holenuil, een van de zeventien soorten holenuilen op het Amerikaanse continent, is een endemische ondersoort en komt helaas door de vele, ongestructureerde ontwikkelingen op Aruba onder toenemende druk te staan.

shoco


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).