Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Green’s’Cool, de stichting met als doel komende generaties te doordringen van het belang van milieubescherming, organiseert een ontwerpwedstrijd. De bedoeling is om een opdruk te maken voor een duurzame boodschappentas.
Aruba in 2046, zestig jaar na het verkrijgen van de status aparte. Rond dit onderwerp draait de ontwerpwedstrijd. Mensen met creativiteit en passie voor duurzaamheid worden uitgenodigd hun visie op de toekomst van Aruba vorm te geven.
,,In een duurzame toekomst is geen plaats voor plastic wegwerptasjes. Om mensen te stimuleren een boodschappentas mee te nemen bij het winkelen, organiseren we deze wedstrijd. De winnende ontwerpen worden namelijk afgedrukt op duurzame boodschappentassen die ook echt geproduceerd worden”, zo legt projectleider Veronica Olarte van Green’s’Cool uit. ,,We zijn een onderdeel van Bureau Innovatie, het platform voor duurzame innovatie. Ons doel is om het bewustzijn ten aanzien van duurzaamheid, onder vooral scholieren te stimuleren. Dat doen we via educatieve projecten. In ons eerste jaar hebben we leerlingen uitgedaagd groene projecten voor hun school te ontwerpen. Daarna zijn we aan de slag gegaan met ‘grow-ums’, een project voor het kweken van groenten en kruiden. Vorig jaar hadden we de Green Chair Competition.”
Iedereen mag meedoen. Olarte: ,,We dachten eerst aan een wedstrijd voor scholieren, maar omdat het onderwerp iedereen aangaat, mogen ook volwassenen meedoen. Ook Arubanen die in Nederland of ergens anders in de wereld wonen, kunnen hun ontwerp insturen.” Ze benadrukt dat de deelnemers hun creativiteit de vrije loop mogen laten. ,,Een beeld van klei of een werkstuk uit gerecycled materiaal mag ook. Mocht een driedimensionaal ontwerp winnen, dan drukken we foto’s ervan af op de tassen.”
De ingestuurde ontwerpen worden beoordeeld door een deskundige jury. Olarte is daarvoor op zoek naar mensen uit de wereld van kunst en geschiedenis. De wedstrijd is van start gegaan op 21 maart. De prijsuitreiking is op 23 september, tijdens de tweede editie van TEDx Aruba. Bezoekers aan dat evenement kunnen alle ingezonden ontwerpen bekijken.
Green’s’Cool heeft een stichting opgericht onder dezelfde naam. Olarte is daar secretaris van. Die organisatievorm is nodig om commerciële partners te kunnen betrekken bij het tassenproject. ,,We willen mooie, duurzame tassen maken die in winkels gekocht kunnen worden. Op termijn hopen we zo ver te komen dat elke nieuwe gast in elk timeshare appartement een van onze tassen cadeau krijgt. De bedoeling is dat ze die gebruiken als ze boodschappen doen. Dat scheelt heel veel plastic tasjes, zeker omdat ze de tas mee naar huis mogen nemen. Aan de opdruk is te zien dat de tas uit Aruba komt, dus dat is ook een promotie voor Aruba als duurzaam eiland.”
www.facebook.com/GreenSCoolAruba


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.