Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - In de eerste twee maanden van 2016 hebben 4,9 procent meer verblijfstoeristen Aruba bezocht. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, waren er 9.352 meer bezoekers.
De toename kwam vooral op het conto van de Latijns-Amerikaanse markt, die een marktaandeel van 32,5 procent vertegenwoordigt. Die groeide ook in de eerste twee maanden van dit jaar en wel met 9,3 procent. Uit Venezuela kwamen 13,8 meer bezoekers, terwijl de Colombiaanse markt een stijging liet zien van 30,6 procent.
De grootste markt is nog steeds het Noord-Amerikaanse continent, met een marktaandeel van 57,5 procent. Die markt liep licht terug met 0,1 procent. Deze ontwikkeling is te zien in het hele Caribisch gebied en wordt in verband gebracht met de zachte winter in het noordoosten van de Verenigde Staten. Aruba Tourism Authority (ATA) verwacht dat deze markt zich herstelt in de komende maanden. Dat optimisme is gebaseerd op reserveringen die al zijn gemaakt.
De Europese markt herstelde bescheiden met 1,2 procent. De daling van de bezoekersaantallen uit Nederland met 6,9 procent werd ruimschoots goedgemaakt door de stijging uit andere landen. Zweden spande de kroon met een toename van zeventien procent. Europa is goed voor zes procent van het Arubaanse verblijfstoerisme.
Het cruisetoerisme liet zoals werd verwacht een flinke stijging zien en wel met 12,5 procent. In de eerste twee maanden van 2016 werd het eiland bezocht door 183.108 cruisepassagiers. In totaal kwamen er negentig cruiseschepen langs in de haven van Oranjestad, waarvan 38 in februari. Een nieuw record werd gevestigd op 27 januari. Toen brachten vijf cruiseschepen op één dag 16.097 bezoekers naar Aruba.
Onderzoek (Business Research & Economic Advisors, september 2015) toont aan dat cruisepassagiers gemiddeld 112 dollar uitgeven.
ATA heeft onderzoek gedaan naar de karakteristieken van de toeristen. Gebleken is dat in de maand februari 18,8 procent van de bezoekers in de leeftijdsgroep vijftig tot zestig jaar viel. Een iets lager percentage, 16,8 procent, was tussen de dertig en veertig jaar oud.

Aruba heeft het hoogste aantal ‘repeat visitors’ van het hele Caribisch gebied. In februari bleek 47,5 procent van alle bezoekers al eerder op het eiland te zijn geweest. De belangrijkste reden om voor Aruba te kiezen was voor de meeste bezoekers (73,9 procent) nog altijd zon, zee en strand, met winkelen als tweede (5,1 procent).
Ook op Aruba is de trend merkbaar dat meer toeristen niet kiezen voor een hotel, maar de voorkeur geven aan alternatieve accommodaties. In februari koos 34,8 procent van de bezoekers voor een villa, een appartement of een vakantiewoning. De grote hotels aan Palm Beach werden gekozen door 35,8 procent van de verblijfstoeristen, terwijl 22,3 procent in een timeshare resort verbleef. Onder de Amerikanen die naar Aruba kwamen bleek twintig procent voor een alternatieve accommodatie te kiezen.
Uit de cijfers van Aruba Hotel & Tourism Association (Ahata) valt af te leiden dat de gemiddelde kamerprijs in de eerste twee maanden van dit jaar 1,1 procent lager lag dan in dezelfde periode van vorig jaar. Er werd gemiddeld 303,61 dollar afgerekend per nacht. De opbrengst per kamer, de RevPar liep met 6,7 procent terug tot 246,10 dollar. ATA wijt de daling aan de zachte winter, in combinatie met de keuze voor alternatieve accommodatie en het vroege carnaval, maar heeft samen met Ahata een actieplan ontwikkeld om meer promotie te maken voor Aruba. Daarmee moet worden bereikt dat de groei van zes procent voor 2016, zoals ATA ambieert, ook daadwerkelijk wordt bereikt.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.