Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Het duurt nog minimaal twee jaar voordat hartpatiënten op Aruba een operatie kunnen ondergaan. ,,We zijn bezig met een traject daarvoor. Begin volgend jaar nemen we de beslissing of we doorgaan”, aldus de directeur van het Uitvoeringsorgaan AZV, Anco Ringeling.
Sinds twee jaar zijn hartspecialisten op Aruba met Nederlandse steun, samen met de AZV, serieus bezig met een project om hartchirurgie mogelijk te maken op het eiland. ,,Het project verloopt goed, maar we zijn nog lang niet zo ver dat patiënten niet meer naar Colombia hoeven”, aldus Ringeling. Er is een audit gedaan door een onafhankelijk instituut om na te gaan of patiënten op Aruba kunnen worden geholpen volgens internationale normen. De uitslag daarvan was positief. Ook de patiënten waren tevreden.
Knelpunt is nog wel de organisatie van de operaties. ,,De AZV wil graag een overeenkomst met een Nederlandse zorginstelling die veel ervaring en dus deskundigheid heeft op dit gebied. Op die manier kunnen we de continuïteit van de zorg waarborgen.” Tijdens het proeftraject is samengewerkt met twee hartchirurgen van het Universitair Medisch Centrum Maastricht. Nu is de AZV in gesprek met het AMC in Amsterdam. Dat is in principe bereid om Arubaanse artsen op te leiden en te begeleiden.
Overigens gaat het hele project over interventiecardiologie, ingrepen waarbij stents worden ingebracht in bloedvaten. Van openhartchirurgie op Aruba is voorlopig geen sprake.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.