Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Op rotonde Tanki Flip zijn in het kader van de feestdagen maquettes neergezet die een beeld geven van de huizenbouw en watervoorziening op Aruba door de eeuwen heen. Sponsors WEB en Do It Center willen daarmee een link leggen tussen de geschiedenis en innovatie.
Als rode draad kozen de bedenkers de manier waarop de bewoners aan drinkwater kwamen. Het oudste huisje is een ‘cas di torto’, zoals tot 1750 gebouwd. Voor het benodigde drinkwater werd een put geslagen. Daarna kwam het cunucuhuis in zwang, met de dikke, betonnen muren. Vaak werd daar een windmolen naast gezet. Ieder huis had een regenbak om het hemelwater op te vangen. Begin vorige eeuw groeide de bevolking in rap tempo en werden watertanks gebouwd. Met de komst van de olieraffinaderij was ook dat niet voldoende en werd de eerste waterfabriek gebouwd, met een leidingnet waarop ieder huis op Aruba werd aangesloten. In die tijd werden de watertorens gebouwd om te zorgen voor druk in dat netwerk. De jongste innovaties bij WEB zijn op de rotonde aanwezig in de vorm van zonnepanelen op het modernste huisje.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).