Al het nieuws

Van onze correspondent

Oranjestad - De negen opvarenden van de stuurloze motorboot La Rumbera zijn gered. Het vaartuig kwam donderdag in de problemen ten zuiden van Aruba waarna verschillende hulpdiensten werden ingezet om de boot te redden. Gistermiddag werden de opvarenden, nadat er eerder op de dag al sms-contact was, door de Colombiaanse Kustwacht gered.

Uit die sms-berichten van een opvarende van La Rumbera kon worden opgemaakt dat ze stuurloos ronddreven en niet wisten waar precies, maar dat de opvarenden in goede conditie verkeerden. Volgens het Korps Politie Aruba (KPA) gaat het inderdaad relatief goed met de opvarenden, alhoewel ze ontzettende honger hadden. Ze zijn voor de zekerheid overgebracht naar een ziekenhuis voor medische controle. Het negental zal zo snel als mogelijk terug worden gevlogen naar huis.

La Rumbera was donderdagmiddag rond 17.00 uur vertrokken richting Venezuela. Aan boord waren negen mensen, allemaal uit dezelfde familie. Ongeveer vijf uur later sloeg de kapitein alarm, omdat er problemen waren met de motor. Daarna vielen de verbindingen weg en was geen contact meer mogelijk.

De kustwacht werd ingeschakeld en die ging met schepen en vliegtuigen op zoek naar het vermiste vaartuig. Een andere lokale boot, Hurricane, hielp meezoeken. De vermiste boot werd niet gevonden. 

Omdat verwacht werd dat La Rumbera al in Venezolaanse wateren zou zijn, werd contact opgenomen met de Venezolaanse autoriteiten. Aan de schepen die voor de kust van Aruba voor anker liggen en de schepen die langs voeren, werd gevraagd uit te kijken naar de vermiste boot.

Vrijdag werd niets meer vernomen van La Rumbera en de familie van de opvarenden deed een emotionele oproep aan alle mensen die in het weekend de zee op zouden gaan, om naar de boot uit te kijken.

Zaterdag gingen minister-president Mike Eman en minister Mike de Meza van Economische Zaken, Communicatie, Energie en Milieu persoonlijk naar het steunpunt van de kustwacht om zich op de hoogte te stellen van de laatste ontwikkelingen. De berichten waren divers. De eerste uren van de dag was niets van de boot vernomen. Later werd een signaal van een mobiele telefoon opgevangen. Dat bleek afkomstig te zijn van een Colombiaanse zendtoren. De Arubaanse autoriteiten zochten contact met hun collega’s in Venezuela en Colombia en vroegen hulp bij de zoektocht. De directeur van Directie Buitenlandse Betrekkingen, Edwin Abath werd ingeschakeld om het diplomatieke overleg in goede banen te leiden. Colombia zegde volledige medewerking toe en stuurde een militair vliegtuig en marineschepen uit om te helpen zoeken.

Ondanks het sms-contact was de boot zaterdagavond nog niet gevonden en moest de zoektocht worden gestaakt tot het weer licht was. Gisteren werd de zoektocht hervat.


maatregelen corona

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).