Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De rechter heeft G.B. veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar, omdat hij zijn vier maanden oude baby heeft gedood. De vader zelf houdt vol dat zijn andere kind de dood van de baby heeft veroorzaakt.
Op 12 januari 2013 brachten de ouders van de baby hun kind naar de spoedeisende hulp van het Horacio Oduber Hospitaal. Het kind ademde niet, maar kon worden gereanimeerd. Enkele uren later overleed de baby. Het personeel vermoedde dat het kind was mishandeld en schakelde de autoriteiten in. De patholoog-anatoom constateerde ernstig letsel aan hoofd en buik. Dat leidde tot de conclusie dat mishandeling ten grondslag lag aan de dood van de baby. De ouders werden gearresteerd op verdenking van betrokkenheid.
Na enkele weken werd de moeder vrijgelaten, omdat niet bewezen kon worden dat ze ook maar iets met de dood van haar zoontje te maken had gehad. Ze was door haar man naar haar werk gebracht en die was weer naar huis gegaan om de baby te voeden. Die zou daarna in slaap zijn gevallen en korte tijd later ademhalingsproblemen hebben gekregen. Wat zich precies heeft afgespeeld is niet duidelijk, maar vast staat dat het kind ernstig is mishandeld. Alleen de vader was bij de baby.
Het Openbaar Ministerie achtte bewezen dat de vader verantwoordelijk was voor de dood van de baby. De verklaringen dat een ouder kind uit het gezin zijn broertje zou hebben mishandeld, wees de officier van de hand. Het Nederlands Forensisch Instituut had namelijk geconstateerd dat de baby was geslagen met een kracht die een kind niet zou hebben. De blauwe plekken op het lichaampje hadden het formaat van een mannenvuist en niet van een kinderhand. Een deel van de verwondingen was vers, maar er waren ook plekken die eerder waren toegebracht, wat betekende dat er een patroon van kindermishandeling was.
De officier eiste vijf jaar gevangenisstraf. De rechtbank achtte zware mishandeling met de dood tot gevolg bewezen. De rechter meende dat de geschokte rechtsorde en de volledige afhankelijkheid van het slachtoffertje een zwaardere straf rechtvaardigde en vonniste acht jaar cel, met aftrek van het voorarrest van negentig dagen.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).