Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Een Amstelveens echtpaar van 56 jaar is vorige week aangehouden in een internationaal onderzoek naar witwassen. Het stel leek volgens de Fiod ‘van de wind te leven’. Een van hun ‘inkomstenbronnen’ was handel in onroerend goed op Aruba.
De opsporingsdienst van de Belastingdienst heeft twee woningen in Aruba doorzocht, een woning in Amstelveen en een woning en een bedrijfspand in Amsterdam. Behalve op de administratie is ook beslag gelegd op onroerend goed, twee auto’s en een boot.
De Fiod begon het onderzoek nadat de Financial Intelligence Unit Nederland, waar meldplichtige instellingen ongebruikelijke transacties dienen te melden, een ‘verdachte transactie’ constateerde.
De man en vrouw verkochten volgens de Fiod in 2009 op Aruba percelen grond voor een onverklaarbaar hoge prijs aan drie stichtingen. Het geld werd ontvangen van twee offshore vennootschappen, zogenaamde brievenbusfirma’s die in het land waar ze gevestigd zijn meestal geen activiteiten ontplooien. De verkoop werd nooit officieel afgerond, maar het geld werd niet terugbetaald.
De verdachten lijken volgens de Fiod van de wind te leven. Ze wonen in een huis dat zo’n 1,9 miljoen euro waard is. Hun uitgaven zouden niet te verklaren zijn uit hun reguliere inkomsten en vermogen. Op hun bankrekeningen ontvangen ze regelmatig grote geldbedragen uit het buitenland onder de noemer ‘lening’. Aflossingen van die ‘leningen’ kon de Fiod niet vinden. 
De man is afgelopen vrijdag in bewaring gesteld voor veertien dagen, de vrouw zit voor zes dagen in voorlopige hechtenis. Het echtpaar wordt verdacht van witwassen.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).