Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Direct na zijn terugkeer uit Cuba, wordt minister Otmar Oduber van Toerisme, Transport, Primaire Sector en Cultuur verwacht bij de vaste Statencommissie Toerisme. Die wil van de minister horen wat het beleid wordt ten aanzien van het all-inclusivetoerisme en wat de cijfers daarachter zijn.
Sinds de onverwachte overname van het Radisson Hotel door de RIU-groep is de discussie over all-inclusivetoerisme hoog opgelaaid. Er is op dit moment geen wet die hoteliers verbiedt dit concept aan te bieden, maar wel beleid op komst, waarin terughoudendheid voorop staat.
Vooral ondernemers in de vervoersbranche, restaurateurs en cafés zitten niet te wachten op meer all-inclusivetoerisme. Het beeld bestaat dat deze mensen hun vakantie in en rond hun hotel doorbrengen en vrijwel geen gebruik maken van restaurants en cafés. Meer all-inclusivetoeristen zou kunnen leiden tot lagere werkgelegenheid bij bedrijven buiten de hotels en mogelijk tot gedwongen sluitingen.
Regeringspartij AVP heeft vorige maand een motie ingediend om minister Oduber te vragen met wetgeving te komen. Daarin zouden nieuwe regels moeten komen om het all-inclusiveconcept te ontmoedigen. Daarnaast zou er een pakket van vereisten moeten worden opgesteld, zodat hotels die kiezen voor het all-inclusiveconcept wel aansluiten bij het regeringsbeleid voor meer kwaliteitstoerisme.
De Commissie Toerisme heeft begrepen dat de minister al een wetsontwerp klaar heeft liggen en wil dat maandag met hem bespreken. Volgens de leider van de AVP-fractie, René Herdé is het van groot belang om dit snel te regelen, gezien de snelheid van de ontwikkelingen. ,,De Staten geven dit onderwerp de hoogste prioriteit. We moeten onderzoeken of all-inclusive negatieve effecten heeft op de rest van de toeristische sector. Als dat zo is, moeten we actie ondernemen.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via www.online.ad.cw.

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.