Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Het wordt een heel bijzonder gezicht als de grote driemaster Picton Castle met bolle zeilen voor de kust van Aruba verschijnt.

Het schip doet Aruba aan ter gelegenheid van Sail Aruba. Kapitein van de Picton Castle is de op Aruba geboren Daniel Moreland.
De Picton Castle werd in 1928 gebouwd als een gemotoriseerde visserstrawler. Hetzelfde bedrijf liet er nog vier bouwen en jarenlang visten de vijf vaartuigen in de zeeën rond uitvalsbasis Wales. Het waren voor die tijd uiterste moderne schepen, met elektrisch licht en diepte-apparatuur. De Picton Castle is vernoemd naar een kasteel in Wales, dat stamt uit de elfde eeuw.
Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog werd de Picton Castle ingelijfd door de Britse marine en deed dienst als mijnenveger. Het schip overleefde de oorlog, al scheelde het heel weinig. Op een dag ontplofte een mijn pal onder het schip, dat door de explosie in zijn geheel uit de golven werd getild. Wonder boven wonder was er weinig schade en kon de Picton Castle gewoon doorgaan met haar werk.
Op de dag nadat de Duitsers besloten hadden Noorwegen op te geven, voer de Picton Castle de haven van Bergen binnen, vanwege een ernstig technisch mankement. Sindsdien staat het schip bij de Noorse bevolking bekend als de ‘Bevrijder van Noorwegen’.
Na de oorlog werd de Picton Castle ingezet als vrachtschip en vervoerde decennialang allerhande ladingen tussen de landen rond de Noordzee en de Baltische Staten. In die jaren droeg ze de naam Dolmar.
In 1992 kwam kapitein Moreland in beeld. Die was op zoek naar een schip dat kon worden omgebouwd tot een klassiek zeilschip. In een fjord in Noorwegen stuitte hij op de Dolmar en kocht haar. Samen met een kleine bemanning maakte hij het schip gereed voor de overtocht over de Atlantische Oceaan en voer naar New York. Daar kreeg het, inmiddels weer tot Picton Castle gedoopte schip, een plaatsje aan de kade van het South Street Seaport Museum. In 1996 ging de Picton Castle op reis naar Lunenburg in Nova Scotia, Canada, waar het schip een twee miljoen dollar kostende ombouwoperatie onderging tot driemaster.
De Picton Castle is 179 voet lang, weegt 300 ton, en draagt 12.500 vierkante voet aan zeil. Als de bemanningsleden in de masten aan het werk zijn, hangen ze soms meer dan tien verdiepingen boven het dek. Ze zijn in staat meer dan 175 lijnen uit elkaar te houden, zelfs in het pikkedonker. Het schip wordt gebruikt als trainingsvaartuig, waar mensen de fijne kneepjes van het klassieke zeezeilen kunnen leren.
In 1998 deed de Picton Castle dienst als vlaggenschip van Unesco’s Jaar van de Oceaan en voer de wereldzeeën over. In de Stille Oceaan werden schoolbenodigdheden verspreid. Later werden meer reizen ondernomen met humanitaire en duurzame doelstellingen. ,,Duurzaamheid leer je vanzelf aan boord van ons schip”, aldus kapitein Moreland in een interview met ExeQ magazine. ,,Wie met ons meevaart, leert niet alleen alles over zeilen, maar ook over zelfdiscipline en de nietigheid van de mens. De grootste luxe aan boord is de natuur om ons heen. De waardering daarvoor raak je nooit meer kwijt.” Moreland heeft meer dan dertig jaar ervaring op grote zeilschepen en geldt als een van de meest gerespecteerde autoriteiten op het terrein van het traditionele zeezeilen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.