Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Sail Aruba, het grootste maritieme evenement van het Caribisch gebied, vindt van 1 tot 3 mei plaats op ‘One Happy Island’ Aruba.
Sail Aruba is een initiatief van het Kabinet van de Gouverneur, in het kader van 200 jaar Koninkrijk. Koning Willem-Alexander gaf het startsein voor de viering daarvan op 30 november 2013.

De bedoeling is om tot en met oktober van dit jaar evenementen te houden die te maken hebben met wat er allemaal in het Koninkrijk der Nederlanden is gebeurd in de afgelopen twee eeuwen. Op Aruba is de coördinatie van de activiteiten in handen van het Kabinet van de Gouverneur. Directeur Rajen Budhu Lall over Sail Aruba: ,,De viering van 200 jaar Koninkrijk gaat over de democratische verworvenheden en persoonlijke vrijheden. Het moest op Aruba gaan over water. De oceaan die ons verbindt, de zee die zo belangrijk is voor de economie van Aruba. In Nederland gaat het voornamelijk over de strijd tegen het water, hier over water als bron van inkomsten.”
De Koninklijke Marine biedt ondersteuning aan Sail Aruba en laat voor een keer de traditionele Open Dag van de kazerne op 1 mei vervallen. De activiteiten die daar normaliter worden georganiseerd, evenals de verschillende demonstraties, worden gecombineerd met Sail Aruba. Het Korps Mariniers viert dit jaar haar 350-jarige bestaan en maakt daarom graag deel uit van de feestelijkheden.
Van 1 tot en met 3 mei, is de haven van Oranjestad het belangrijkste podium voor een festival met een breed scala aan activiteiten. Een heel weekend lang liggen er geen cruiseschepen of vrachtboten. Jong en oud kunnen zich in plaats daarvan vergapen aan boord van de grote schepen, film kijken in de ‘Sail-in Cinema’ of de vele zeil- en miniatuurbootraces bekijken. In de containerhaven komt een podium, waar een bijzondere versie van de succesmusical Soldaat van Oranje wordt uitgevoerd. In een vijftig minuten durende show worden de hoogtepunten uit de musical gespeeld, met daarin aandacht voor de Arubaanse verzetsheld Boy Ecury.
Op 1 mei brengen koning Willem-Alexander en koningin Máxima op uitnodiging van gouverneur Fredis Refunjol, in Oranjestad een bezoek aan Sail Aruba. Met hen mee reizen minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk en de voorzitter van het Comité Viering 200 jaar Koninkrijk, Ank Bijleveld. Ook prinses Beatrix is die dag op het eiland, maar maakt vooralsnog geen deel uit van het officiële gezelschap. ,,Zij brengt een bezoek aan Curaçao en reist op 1 mei terug. De reis gaat via Aruba, dus ze is hier alleen maar om over te stappen”, aldus Budhu Lall.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.