Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De twee stranden van Dos Playa in Parke Nacional Arikok zijn klaargemaakt voor het nestseizoen van de zeeschildpadden.

aruturtuga

Van maart tot juli wordt de leatherback (driekiel) verwacht, maar ook voor de drie andere soorten zeeschildpadden, die later in het jaar op Aruba nestelen is Dos Playa een belangrijk neststrand. Afval (vooral plastic flessen, cups, zakken, doppen, touwen en vislijn) dat aanspoelt uit zee vormt een bedreiging voor de schildpadden. Als de schildpadden plastic eten gaan ze dood, maar op het strand zelf vormt het afval ook een belemmering voor met name de net geboren schildpadjes om de zee te bereiken.
Onder leiding van Turtugaruba is hard gewerkt door een groep van meer dan vijftig vrijwilligers. Werknemers van SABA, Directie Natuur en Milieu, studenten van EPI, Polis, parkrangers, vier individuele deelnemers en vrijwilligers van Turtugaruba verzamelden al het aangespoelde vuil in zakken. Daarna werden de zakken naar de parkeerplaats gedragen. Vooral dat sjouwen bleek een zware klus.
Behalve plastic spoelt er ook drijfhout aan op de stranden (bamboe, boomstammen, planken, takken). Van dit aangespoelde hout is een versperring gemaakt om te voorkomen dat quadracers en andere voertuigen op het strand gaan rijden. De nesten worden op deze stranden namelijk niet afgezet zoals op Eagle Beach.
Rijden op het strand is niet alleen schadelijk voor schildpadnesten, maar voor de natuur in het algemeen. Het is bovendien op Aruba bij de wet verboden.
Dankzij de inzet van alle vrijwilligers en de logistieke steun van Romar Trading, Panaderia del Pueblo, Serlimar, Cede Aruba en het Oranje Fonds liggen de stranden van Dos Playa er weer uitnodigend bij.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).