Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Het Internationaal Olympisch Comité heeft een module ontwikkeld voor betere lessen lichamelijke ontwikkeling op scholen.

Secretaris-generaal Nicole Hoevertsz en voorzitter Edwin Roos van het Arubaans Olympisch Comité (Comité Olímpico Arubano, COA) hebben onlangs een exemplaar daarvan aangeboden aan minister Alex Schwengle van Volksgezondheid, Ouderenzorg en Sport.
Het boekwerk draagt de titel ‘Quality Physical Education’ en is ontwikkeld in samenwerking met Unesco. ,,Alle organisaties die actief zijn op het gebied van sport hebben belang bij een kwalitatief goed sportprogramma en dat geldt zeker voor scholen”, aldus Hoevertsz. Ibisa, de overkoepelende organisatie voor schoolsport op Aruba, kan goed gebruikmaken van de handleiding voor het ontwikkelen van een kwalitatief goed sportprogramma. In het boekwerk wordt gebruikgemaakt van nieuwe methoden en technieken die veel docenten niet vanuit hun opleiding kennen.
Alle 205 nationale Olympische comités gaan het gebruik van Quality Physical Education stimuleren, vanuit de gedachte dat een goed programma fysieke ontwikkeling op scholen op den duur leidt tot meer en betere atleten. Behalve aan de minister worden ook exemplaren uitgedeeld aan Ibisa, Directie Onderwijs, minister van Onderwijs en Gezin Michelle Hooyboer-Winklaar, de pedagogische opleiding Ipa en het team van Movecion y Salud.
Om de huidige generatie atleten te ondersteunen is veel geld nodig. Een deel daarvan is door de Organizacion Deportivo Panamericano (Odepa), aan de 41 nationale Olympische comités ter beschikking gesteld, om atleten voor te bereiden op de wedstrijden die worden gehouden als onderdeel van de Olympische cyclus, namelijk Odesur, CAC, Festival Deportivo Panamericano, Youth Olympic Games, Weganan Panamericano en de Olympische Spelen zelf. Het COA heeft het afgelopen jaar ongeveer 400.000 florin besteed aan sportontwikkeling. De helft van het geld is direct gebruikt bij de voorbereiding van de sporters, de andere helft ter dekking van de kosten die met de wedstrijden gemoeid zijn.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.