Al het nieuws

Financiënminister Gumbs bij lancering Caribische gulden

Van een onzer verslaggevers
Philipsburg/Willemstad - Wat verstaan we onder een ‘monetaire unie’? De degene die de vraag stelt, demissionair Financiënminister Marinka Gumbs van Sint Maarten, geeft zelf antwoord hoe zij het ziet. De bewindsvrouw noemt de Ennia-kwestie een testcase voor de kracht van de unie tussen haar land en Curaçao.

F14 Ennia DoornbGumbs,,Voor mij is een monetaire unie een verstandshuwelijk, een gearrangeerd huwelijk waarin de voordelen voor elk lid duidelijk zwaarder moeten wegen dan de nadelen. Dat is wat de regeringen van Curaçao en Sint Maarten zijn aangegaan op 10 oktober 2010 toen de Nederlandse Antillen werd ontmanteld.”

De toen al voorgenomen introductie van de Caribische gulden, wat in 2025 na bijna vijftien jaar bewaarheid wordt, is voor haar ‘misschien de gelegenheid om te beoordelen of ons verstandshuwelijk inderdaad voordelig is voor beide partijen en of het werkt zoals het was bedoeld’.

Ze doet dat stapsgewijs, aan de hand van enkele criteria. Allereerst: ,,Monetaire unies zouden alle onduidelijkheden over wisselkoersen en de kosten van valutaconversie moeten wegnemen, terwijl ze tegelijkertijd de transactiekosten verlagen; ik geloof dat onze huidige unie dat doet.”

De monetaire unie zou bedrijven ook in staat moeten stellen om gemakkelijk en transparant met elkaar te handelen door gebruik te maken van een gemeenschappelijke valuta. Gumbs: ,,Ik ben er niet zeker van in hoeverre dit is bereikt, maar omwille van de voortvarendheid, kunnen we dit misschien ook positief beoordelen.”

En: ,,Evenzo worden we in een monetaire unie geacht ons te houden aan standaard begrotingsregels en beleidscoördinatie. Ik laat dit aspect over aan de Centrale Bank om te beoordelen.”
Andere voordelen van een monetaire unie zijn het stroomlijnen van transacties over de grenzen van de aangesloten landen, prijstransparantie, en de mogelijkheid om gezonde concurrentie op de markt te bevorderen, wat zou kunnen resulteren in betaalbaardere goederen die klanten binnen het rechtsgebied ten goede komen. ,,Ik weet eerlijk gezegd niet hoe we onze unie hierop kunnen beoordelen.”

Last but not least, aldus de minister van Financiën van Sint Maarten, een monetaire unie zou de handel tussen haar lidstaten moeten stimuleren. ,,Hoe doen we het op dit gebied? Dat laat ik aan u over om te beslissen”, zei ze tegenover de aanwezigen.

Liefde en respect
Wat duidelijk is, vervolgt Gumbs, is dat voor elk huwelijk, elke unie, de volgende ingrediënten nodig zijn: liefde, respect, toewijding, communicatie en gezamenlijke inspanning. ,,In dit opzicht doet grootte er niet toe. Noch de fysieke grootte, noch de omvang van de bankrekeningen van de contracterende partners zou van belang moeten zijn als de unie succesvol wil zijn.”

F14 Ennia GumbsDe bewindsvrouw heeft zich naar eigen zeggen altijd afgevraagd of het huwelijk van Curaçao en Sint Maarten aan die maatstaven voldoet. ,,Zeiden we ‘ja’ tegen elkaar in gemeenschap van goederen? Zijn we overeengekomen om bij elkaar te blijven in goede en slechte tijden? Welke huwelijksgeloften hebben we uitgewisseld op 10 oktober 2010?”

Recente ontwikkelingen hebben aan de kern van de relatie geschud, meent zij. ,,Tegenwoordig kent iedereen de Ennia-zaak en mijn standpunt als minister van Financiën van Sint Maarten in deze kwestie. Ik ben blij dat we gezamenlijk de knelpunten in het Hoofdlijnenakkoord aan het uitwerken zijn met veel wederzijds respect, toewijding, directe en eerlijke communicatie en, zo mag ik eraan toevoegen, zelfs liefde.”

Gumbs voegt er direct aan toe ‘dat er geen perfect huwelijk bestaat’. ,,We staan nog voor enkele formidabele uitdagingen terwijl we de komst van de Caribische gulden inluiden. Sint Maarten is in feite een dollareconomie. Dit is een feit dat sinds de dagen van de voormalige Nederlandse Antillen bekend en erkend is. Dat zal niet veranderen met de komst van de nieuwe munteenheid.”

Bovendien is Sint Maarten in feite in een symbiotische en grensloze unie met Frans St. Martin waar de euro de officiële munteenheid is en de dollar wijdverbreid geaccepteerd wordt. Maar de nieuwe Caribische gulden zal op het Franse deel geen wettig betaalmiddel zijn. ,,Kortom, op dit 37 vierkante mijl grote eiland zullen drie valuta’s in omloop zijn: de dollar, de euro en de nieuwe Caribische gulden. We moeten dit goed uitwerken voor de handel en economische ontwikkeling.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.