Al het nieuws

Eerst mogelijke afspraak is eind november

Van onze correspondent
Kralendijk - Van eerdere beloften van het bestuurscollege (BC) om de service bij de afdeling Burgerzaken aanzienlijk te verbeteren en met name de wachttijd voor een afspraak te verkorten lijkt tot nu toe weinig terecht te komen.

bnoplossingWie een sédula, rijbewijs of een nieuw paspoort nodig heeft kan pas over 3 maanden, op 21 november, terecht.
In maart 2024 liet het BC bij monde van gedeputeerde Clark Abraham weten dat er werd gewerkt aan een concreet plan om de service bij de afdeling burgerzaken binnen niet al te lange tijd aanzienlijk te verbeteren. Ook toen werd geklaagd over het feit dat het 3 maanden duurde voordat er een afspraak mogelijk was. ,,Een lijst met maatregelen om de service aanzienlijk te verbeteren en met name de rijen voor de afdeling weg te werken wordt momenteel door het bestuurscollege bestudeerd. Het uiteindelijke doel is dat de wachttijden tot een minimum worden teruggebracht en dat burgers, als ze bij burgerzaken komen, daar snel kunnen worden geholpen”, aldus Abraham tijdens de wekelijkse persconferentie van vrijdag 24 maart. Abraham gaf wel aan dat er nog de nodige investeringen moesten plaatsvinden om die situatie te bereiken.
Op 16 juni van dit jaar kwam de mededeling dat de afdeling Burgerzaken extra uren zou gaan draaien ‘in de hoop de lange wachttijden terug te dringen’. Volgens een persbericht van het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) zou de afdeling daarom op donderdag open zijn van 15.00 uur tot 19.00 uur om degenen die nog geen afspraak hadden te kunnen helpen. Ook zou er extra personeel worden ingezet. Maar wie op donderdag 21 november een afspraak wil maken ziet dat die genoemde mogelijkheid helemaal niet bestaat. Burgerzaken is gewoon open van maandag tot en met donderdag tot 14.30 uur.
Het probleem van de wachttijden is niet iets van de afgelopen tijd en ook de aangedragen (tijdelijke) oplossingen zijn eerder bedacht. In 2022 maakte het OLB bekend dat de afdeling Burgerzaken op donderdag van 16.00 tot 19.00 uur open zou zijn ‘om de wachttijd weg te werken’. Maar ook toen werkte dit blijkbaar niet want op 19 augustus van dat jaar was de avondopening weer van de baan. In augustus 2022 was de wachttijd voor een afspraak trouwens ‘maar’ 2 maanden. Dat er lange wachttijden zijn is niet verwonderlijk. De afdeling zit nog in hetzelfde pand met hetzelfde aantal loketten als 12 jaar geleden, maar het aantal inwoners dat er terecht moet kunnen is met 8.000 gestegen. Er is een lichtpuntje. Wie geen 3 maanden kan wachten op een sédula, rijbewijs of paspoort kan zonder afspraak terecht. Gewoon aansluiten in de rij die vanaf ’s morgens vroeg voor de deur staat en dan maar afwachten. De wachttijd is meestal 3 uur of meer.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.