Van een onzer verslaggevers
Philipsburg - De leider van de United Democrats, Theo Heyliger, heeft zijn zetel in het parlement verloren. Dat bevestigde parlementsvoorzitter Sarah Wescot-Williams gisterenochtend, volgens The Daily Herald.

heyligerHet parlement hield maandag een vergadering over deze kwestie.
Wescot-Williams zei dat er een brief wordt geschreven aan het Centraal Stembureau over het vullen van de nu lege zetel. ,,Het is noodzakelijk dat het parlement volledig wordt aangevuld tot 15 zetels. Sinds de arrestatie van Heyliger op 19 februari heeft het parlement slecht 14 leden, waardoor de besluitvorming precair wordt in het geval van controversiële onderwerpen.”
Het Openbaar Ministerie heeft het parlement via de minister van Justitie geïnformeerd over de schorsing van Heyliger. Dit gaat nu automatisch in werking, dus er hoeft geen andere actie te worden ondernomen, aldus Wescot-Williams. Er zijn geen details uitgewerkt in een landsverordening hoe de plaatsvervanger zal worden benoemd. De huidige theorie is dat de zetel naar de volgende hoogste kandidaat op de lijst van de United Democrats zal gaan, in dit geval voormalig parlementslid Jules James. Hoewel geschorst, zal Heyliger zijn beloning als Statenlid op basis van de Grondwet voorlopig blijven ontvangen.
Dit is de eerste keer in de geschiedenis van het bijna negen jaar oude parlement van Sint Maarten dat een parlementslid is geschorst, ondanks de arrestatie en daaropvolgende vrijlating van ten minste drie andere leden in de afgelopen vijf jaar.
Heyliger werd een jaar geleden opnieuw gekozen als lijsttrekker met 1.289 stemmen. Dat was minder dan de 1.429 stemmen bij de verkiezingen van 2016. Hij was de enige afgevaardigde die zijn zetel op basis van de stemmen verdiende.
Zijn arrestatie zorgde voor verschillende reacties uit de gemeenschap. Sommigen zijn verheugd over de juridische situatie van Heyliger. Anderen noemen het ‘weer een flagrante aanval’ op de leiders van Sint Maarten door de ‘koloniale’ Nederlandse staat. Ze vergelijken Heyliger’s transport naar Bonaire met die van Nelson Mandela's gevangenschap op Robbeneiland.
Zelfs politici die normaal gesproken op gespannen voet staan met Heyliger hebben zich uitgesproken over de behandeling die hij sinds zijn arrestatie heeft ontvangen. Volgens zijn advocaat werd hij vastgehouden in een met feces doorzeefde politiecel in Philipsburg. Vervolgens werd hij vervoerd naar Bonaire zonder voorafgaande kennisgeving aan zijn advocaat of familie.
Een van Heyliger’s felste critici, parlementslid Christophe Emmanuel, sprak zich ook uit over de behandeling van Heyliger en de toestand van de gevangenis en politiedienst van het land. Heyliger en hij bevinden zich aan verschillende kanten van het politieke spectrum, maar Heyliger is en blijft een Sint Maartenaar en de manier waarop hij wordt behandeld is niet juist, aldus Emmanuel.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.