Niet alleen personeel vergrijst, ook de gevangenis is oud

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Door afvloeiing en de vergrijzing van het huidige personeelsbestand in de strafgevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) heeft de organisatie moeite om adequaat in te spelen op de jonge populatie binnen de gevangenis.

RvR1,,Het dagprogramma en de omgang met gedetineerden lijden onder onvoldoende training, omdat sommige gedetineerden een specifieke bejegening nodig hebben op basis van hun sociale achtergrond”, aldus de Raad voor de Rechtshandhaving (RvR) in de recente publicatie ‘De Staat van de Rechtshandhaving Curaçao 2023’.
Hier wordt ondertussen wel aan gewerkt, want zo staat verder in de rapportage: ,,Om de vaardigheden van het personeel te verbeteren, is een multifunctionele ruimte in gebruik genomen. Ook zijn er verschillende twinningsprojecten gestart met penitentiaire inrichtingswerkers, beveiligingsbeambten en ondersteunende diensten van de Justitiële Inrichting Caribisch Nederland (JICN). De JICN biedt een kenniscentrum ‘motiverende bejegening’, wat het SDKK benut om personeelstraining te intensiveren, met positieve resultaten.” Over het dagprogramma zelf is de raad ook wat positiever gestemd, want de organisatie heeft een aantal resocialisatietrajecten kunnen opzetten, waaronder opleidingen in confectie, schilderen, automontage, interieurverzorging en keukenassistentie.
Om nog even door te gaan op het personeel van SDKK: ,,De aanhoudende onderbezetting is een belangrijk zorgpunt voor het managementteam van SDKK. Ondanks natuurlijk verloop en afname van de bezetting, kon er geen nieuw personeel worden aangenomen. Het rapport ‘Dagprogramma en verzorging in het SDKK’ van de RvR signaleerde het gebrek aan medisch personeel; recent zijn er vijf nieuwe medische personeelsleden aangetrokken, maar er is nog steeds een tekort aan maatschappelijk werkers, beveiligingspersoneel en penitentiaire inrichtingswerkers. De organisatie verwacht de invulling van deze vacatures via trajecten van het Landspakket, al is dit een meerjarenproject, terwijl de behoefte aan nieuw personeel dringend is.”
De situatie in de gevangenis is eerder verergerd, aldus de RvR, want er is gekort in de reguliere begroting. ,,Sinds de covidpandemie in 2020 is er niet meer geïnvesteerd in het onderhoud van gebouwen, afrastering, apparatuur en wagenpark vanuit de reguliere begroting. Het Vreemdelingen Opvang en Detentiecentrum is destijds met financiering vanuit Nederland gebouwd. Het verouderde gevangenisgebouw vereist continu onderhoud om de veiligheid binnen de instelling te waarborgen, waarbij de slechte staat van de riolering in verschillende blokken speciale aandacht vergt. Er is dringend behoefte aan financiële middelen om lopende projecten, zoals de implementatie van intercomsystemen en bewakingscamera’s, af te ronden.”
Lichtpuntje is dat in 2023 voortgang is geboekt in de bouw van de nieuwe keuken. Er worden nu ter plekke maaltijden bereid door in dienst genomen koks, ‘wat een verbetering betekent voor de dagelijkse operatie’.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.