Ten behoeve van 30.000 polishouders Ennia Leven

Van een onzer verslaggevers
Willemstad/Philipsburg - Mullet Bay op Sint Maarten, in handen van SunResorts Ltd. nv, wat het belangrijkste bezit is van verzekeringsmaatschappij Ennia, zal worden verkocht.
Daartoe is onlangs een ‘resolution’ aangenomen tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders, zo verneemt het Antilliaans Dagblad.

SunResortsDirect betrokkenen willen geen mededelingen doen, want het zou allemaal ‘erg gevoelig’ zijn, maar feit is dat in verband met de gecombineerde afwikkeling en doorstart van het noodlijdende Ennia Caribe Leven (ECL) nu groen licht is verkregen om het (voormalige) eigendom van de Amerikaan Hushang Ansary te gelde te maken; uiteindelijk ten behoeve van de circa 30.000 polishouders van ECL.
Op donderdag 26 september, ‘s middags om 15.00 uur, vond de eerder voor juni geplande maar toen uitgestelde aandeelhoudersvergadering plaats in de meeting room van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) in Philipsburg.
Oud-notaris Mike Alexander, door de CBCS aangesteld als medebestuurder van SunResorts, vormt samen met Geomaly Martes, voormalig directeur van overheidsaccountantsbureau Soab, de directie van SunResorts. In verband met de noodregeling bij Ennia, zijn zij in augustus 2022 door Ennia/CBCS aangewezen om orde op zaken te stellen. Eerder al werd Ansary, ondanks zijn verzet, ontslag verleend als bestuurder.
Op de agenda stond onder meer de goedkeuring van de jaarrekeningen, waar onder Ansary een aanzienlijke achterstand in was ontstaan, namelijk vanaf 2016 tot en met 2023. Verder werd verslag gedaan van de werkzaamheden en de ontwikkelingen in 2023, alsmede toegelicht wat de toekomstplannen zijn.
Maar veruit het belangrijkste onderwerp was agendapunt nummer 6: ‘Initatiating the sale of Mullet Bay property’. Daartoe werd, zo verneemt deze krant, een daartoe voorbereide resolutie goedgekeurd. Daarmee is de weg vrijgemaakt voor de verkoop van Mullet Bay.
Dit is een op Sint Maarten gelegen perceel van ongeveer 67,7 hectare, waarvan 40 hectare golfterrein, deels grenzend aan strand en zee. Mullet Bay is ondergebracht in SunResorts. Het was voorheen een golfresort en timesharelocatie en is in de jaren 80 aangekocht door onder anderen Ansary. In 1995 is Mullet Bay zwaar aangetast door de orkaan Luis, met schade aan de bebouwing. Het Towers Hotel is overgebleven. Voor het overige is het terrein grotendeels niet verder (her)ontwikkeld.
Hoewel Mullet Bay en daarmee SunResorts bijna ‘publiek bezit’ is, aangezien Ennia Leven gered wordt met honderden miljoenen aan gemeenschapsgelden, zijn de stukken niet openbaar. De redactie van het Antilliaans Dagblad heeft diverse vergeefse pogingen gedaan; ook bij de advocaat die namens de CBCS al jaren het Ennia/Ansary-dossier doet.
De belangen zijn groot. De ermee gemoeide bedragen ook. Het Mullet Bay-gebied, inclusief het Towers Hotel, zou naar verluidt zeker 110 miljoen dollar moeten opbrengen bij verkoop. Het zittende bestuur gaat nu de aanbesteding voor de verkoop opstarten. Het zal nog wel even duren voordat de daadwerkelijke verkoop begint, laat staan een feit is, maar er hebben zich al diverse belangstellenden gemeld.
In het zogenoemde ‘addendum’ horend bij het Hoofdlijnenakkoord Resolutie Ennia, getekend door de regering van Curaçao en Sint Maarten en de CBCS, heeft de regering in Philipsburg een ‘matching right’ bedongen. Dat wil zeggen dat het Land Sint Maarten Mullet Bay mag kopen tegen de prijs van de hoogste bieder plus 5 procent. Daarmee meent het Land Sint Maarten zich te verzekeren ook aanspraak te kunnen maken op het belangrijke stuk grond, hoewel het nog maar de vraag is hoe de overheid dit wil en vooral kan financieren.
Voor SunResorts en daarmee voor Ennia Leven en de polishouders (waarvan circa 25.000 op Curaçao) geldt vooral hoe hoger de prijs hoe beter. De waarde van circa 180 miljoen gulden betreft het onroerend goed Mullet Bay te Sint Maarten. De gehanteerde waarde komt overeen met de in opdracht van de CBCS uitgevoerde taxatie van Mullet Bay van januari 2021.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.