Van een onzer verslaggevers
Willemstad - In de tweede nota van wijziging van de Landsverordening op de kansspelen (LOK) wordt rekening gehouden met kleine aanbieders van loterijen. Die moeten een administratie bijhouden die past bij de aard en de omvang van het kansspel dat aangeboden wordt.

LOKDe regering reageert hiermee op een opmerking van de PNP-fractie tijdens de Centrale Commissievergadering van de Staten op 8 mei 2024. Er is toen door de fractie aan de regering gevraagd om in overweging te nemen om een drempel te introduceren voor kleine non-profitorganisaties voor het niet bijhouden van een administratie. Het gaat dan om non-profitkansspelen als ‘Bon Kuné’ (een soort bingo, met kaarten waarop afbeeldingen staan en waarbij vaak goederen gewonnen kunnen worden en geen geld), ‘Bingo’ en het verloten kleine artikelen van geringe waarde. ,,Voor deze spellen is geen vergunning vereist. De organisator dient de activiteit echter vier weken tevoren te melden en een administratie bij te houden. Hoe verhoudt de LOK zich met kleine spelen in wijken? Afgevraagd wordt of deze voorwaarden ook op deze kleine organisaties toegepast moeten worden.”
In de toelichting op de gewijzigde LOK staat: ,,De regering heeft getracht tegemoet te komen aan het administratievoorstel en heeft, rekening houdend met de witwas-, terrorismefinanciering- en financiële criminaliteit (AML/CFT/CFP)-risico’s, in dit kader een artikel in de LOK aangepast. Door de administratie af te stemmen op de aard en omvang van het kansspel, wordt een evenwicht bereikt tussen de eis van transparantie en praktische uitvoerbaarheid. Dit minimaliseert de administratieve last zonder concessies te doen aan transparantie en controle.” In de praktijk betekent dit dat een eenvoudige administratie volstaat voor een goederenloterij met een relatief klein belang van enkele duizenden guldens, terwijl voor een loterij met een grotere prijzenpot een gedetailleerdere administratie en uitgebreide financiële rapportages nodig zijn om de nauwkeurigheid en transparantie te waarborgen. De toekomstige Curaçao Gaming Authority (CGA, nu nog Gaming Control Board) zal in dit kader nadere criteria in de vorm van beleidsregels opstellen en publiceren, zo wordt eraan toegevoegd.
Want, zo wordt nog eens door de regering uitgelegd: ,,De intentie van de administratie is het tegengaan van witwassen van geld en financiering van terrorisme. Voor kleinere spelen is dit risico zeer beperkt. Er zal derhalve in de nota van wijziging worden opgenomen dat de administratie een administratie moet zijn die bij de aard en de omvang van het aan te bieden kansspel past, rekening houdend met toepasselijke AML CFT CFP-wetgeving.”
De Raad van Advies (RvA) vraagt er ook nog naar, omdat in eerste instantie een onderbouwing miste zoals de criteria om te beoordelen wat de aard en de omvang zijn van een aangeboden kansspel en welke soort administratie daarvoor passend zou zijn.
De regering merkt nog op dat door de administratie af te stemmen op de aard en omvang van het kansspel, een evenwicht wordt bereikt tussen enerzijds de eis van transparantie en anderzijds praktische uitvoerbaarheid.
Heel concreet dus: ,,Artikel 4.1 wordt als volgt gewijzigd: in het zevende lid wordt ‘behoorlijke administratie bij’ vervangen, door ‘een administratie bij die bij de aard en de omvang van het aan te bieden kansspel past’.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.