Studie naar impact CNSJF 2024-jubileumeditie

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Curaçao North Sea Jazz Festival 2024 is een ‘economische krachtpatser’ gebleken. Zo blijkt uit de gistermiddag gepresenteerde studie naar de impact van het door de particuliere lokale stichting Fundashon Bon Intenshon georganiseerde evenement.

F01 CNSJFDe 2024-editie van CNSJF blijkt opnieuw een economische motor voor Curaçao dat, niet voor de organisatie, maar voor het eiland ruim 14,2 miljoen dollar heeft gegenereerd aan gecombineerde directe en indirecte bestedingen. Aldus het Rosen College of Hospitality Management aan de University of Central Florida (UCF).

‘Festival-Passion Tourists’, zo’n 78,9 procent van de bezoekers, reisden speciaal af naar Curaçao voor het festival en gaven gemiddeld 1.854,95 dollar per persoon uit. Deze toestroom van kapitaalkrachtige bezoekers - voornamelijk uit Nederland, Amerika, Venezuela, Colombia, Aruba, Bonaire en Suriname - was goed voor meer dan 9 miljoen dollar aan directe bestedingen, terwijl indirecte baten er nog eens 5 miljoen dollar aan toevoegden.

Terugkeer
Na een onderbreking van vijf jaar - mede door corona en de nasleep ervan - keerde het CNSJF van 29 tot 31 augustus 2024 ‘triomfantelijk terug voor haar tiende editie’, zoals de onderzoekers het noemen. De Curaçaose stichting Bon Intenshon van Gregory Elias organiseert het event samen met de specialisten van Mojo Concerts uit Nederland.

Het festijn, dat gehouden werd op het terrein van het World Trade Center (WTC) bij Piscadera, trok 6.232 internationale bezoekers en bevestigde hiermee ‘haar status als een van de voornaamste culturele evenementen van het Caribisch gebied’. Deze bezoekers, die genoten van drie festivaldagen, werden vergezeld door nog eens zo’n 5.000 enthousiaste lokale fans.
De genoemde financiële impact van ruim 14 miljoen dollar (ruim 25 miljoen gulden) sijpelde door in de economie van Curaçao naar diverse lokale bedrijven, hotels, restaurants en toeristische diensten, waardoor de economische activiteit overal op het eiland aanzienlijk werd gestimuleerd.

,,Bovendien reikt de lange termijn economische invloed van het festival veel verder dan het evenement zelf, aangezien 84 procent van de bezoekers aangeeft van plan te zijn om terug te keren en om het eiland aan anderen aan te bevelen, waardoor Curaçao wordt gepositioneerd als toonaangevende cultuur- en reisbestemming.”

F14 CNSJFHet CNSJF dat dus een buitengewone economische impuls voor het eiland met zich meebrengt, is meer dan alleen een muziekevenement; het sluit volgens de onderzoekers naadloos aan bij de culturele identiteit van Curaçao als het gaat om het creëren van een aanstekelijke feestgeest die de essentie belichaamt van ‘One Beat, One Island’.

‘Viering van het leven’

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.