‘Ruim 98% crematies voor lokale niet-Indiase bevolking’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Crematorium Foundation of the Netherlands Antilles (Crefona) heeft deze maand een nieuw administratief kantoor opgezet. Volgens het bestuur mede ‘om de communicatie met de gemeenschap te verbeteren’.

crefona,,Dit kantoor zal nieuwe medewerkers en diensten introduceren, inclusief een moderne website om de gemeenschap beter op de hoogte te houden”, aldus een verklaring van het Crefona-bestuur. Het Antilliaans Dagblad berichtte gisteren al dat het crematorium te Brievengat momenteel kampt met tegenvallers en als gevolg daarvan de operatie enige tijd noodgedwongen moet stilleggen.
,,Daarnaast zal het bestuur van Crefona veranderingen in het leiderschap ondergaan, waarbij Rajiv Daryanani de rol van voorzitter op zich zal nemen.” Volgens het handelsregister van de Kamer van Koophandel was de 48-jarige op Curaçao geboren Daryanani eerder al vicevoorzitter.
In januari jongstleden vierde Crefona, de crematoriumstichting van de Dutch Caribbean, haar 20-jarige jubileum van het leveren van crematiediensten aan de gemeenschap van Curaçao. Opgericht door de lokale Indiase gemeenschap speelt Crefona naar eigen zeggen ‘een cruciale rol’ in het uitvoeren van crematies, een belangrijk onderdeel van de laatste rituelen en begrafenisrituelen voor Hindoes.
,,Door de jaren heen is crematie steeds meer geaccepteerd in westerse culturen als een moderne, effectieve en hygiënische alternatief voor begraven. Hierdoor is het wijdverbreid op Curaçao, waar meer dan 98 procent van de crematies wordt uitgevoerd voor de lokale niet-Indiase bevolking.”
Crefona heeft haar diensten afgestemd met alle begrafenisondernemers op Curaçao, waarbij crematiediensten worden aangeboden tegen volgens de organisatie concurrerende prijzen, mede dankzij de non-profitstatus van de stichting, in vergelijking met andere eilanden van het Caribisch deel van het Koninkrijk.
,,De organisatie heeft altijd de ontwikkelingen in de sector bijgehouden en werkt momenteel met twee internationaal gecertificeerde crematieovens die op tijd en regelmatig worden onderhouden. Deze toewijding aan kwaliteit heeft ervoor gezorgd dat Crefona de afgelopen twee decennia minimale onderbrekingen heeft ervaren.”
Zoals eerder bericht, heeft Crefona - ‘om tegemoet te komen aan de toenemende vraag naar crematiediensten - een derde, geavanceerde oven besteld en volledig betaald, die binnenkort op Curaçao zal aankomen. Momenteel kampt de organisatie met wat zij noemt een ‘perfecte storm’; alles zit tegen.
,,Na bijna twee decennia van minimale verstoringen, werd de organisatie geconfronteerd met een reeks uitdagingen die de crematiediensten voor ongeveer een week tijdelijk stopzetten.” Het bestuur betuigt ‘oprechte dank aan het toegewijde Crefona-team, dat hard werkt om deze uitdagingen op te lossen en de volledige functionaliteit te herstellen’.

PET Crefona
Enkele maanden geleden besloot het bestuur van Crefona om PET Crefona tijdelijk te sluiten voor een uitgebreide technische en administratieve herziening. ,,We verwachten PET Crefona op 1 januari 2025 te heropenen, compleet met een modern websiteportaal om onze gemeenschap beter van dienst te zijn.”
@tekst:Crematorium Foundation of the Netherlands Antilles, ook wel ‘Crefona Funeral Chapel’ genoemd, is gevestigd bij het Industrieterrein Brievengat en werd in december 2003 officieel opgericht.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.