Bevolking roert zich tegen betonnen bouwwerken op stranden

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Zowel onder de bevolking als in de politiek wordt ontstemd gereageerd op de ‘facelift’ die de stranden van Lagun en Jeremi ondergaan, door betonnen bouwwerken die op of aan de rand van de stranden gebouwd gaan worden. Naast de petitie, die online al rond de 15.000 keer is ondertekend, vond er gisteren opnieuw een protestactie plaats van boze bewoners van Curaçao.

ProtestMIKE JACOBS 2Nadat er afgelopen zondag een manifestatie was op Playa Lagun, vond er gisterochtend eenzelfde soort protest plaats op Playa Jeremi. Hier kwamen wederom tientallen mensen op af, die hun stem lieten horen, in de hoop het tij nog te kunnen keren. Onder wie ook de Statenleden Giselle Mc William (MAN) en Steven Croes (PAR). Om de beurt namen mensen het woord om hun zegje te doen, waarbij het er soms verhit en emotioneel aan toe ging. De actievoerders zijn van mening dat stranden als Jeremi en Lagun authentiek en natuurlijk moeten blijven, en dat eventuele ontwikkelingen duurzaam moeten zijn, rekening houdend met de lokale cultuur, het milieu en de natuur.
Het felle protest is een reactie op de plannen die op 29 september bekend werden gemaakt door de ministeries van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) en Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), tijdens de ‘groundbreaking’.
Sindsdien is het snel gegaan, want binnen enkele dagen was het te bebouwen deel van het strand van Lagun al met linten afgezet, was er een betonnen vloer gestort en is er al een eerste lading betonnen bouwblokken geleverd.ProtestMIKE JACOBS 3
Op de dag van het eerste protest, vorige week zondag, is er ook een online petitie gestart door Fundashon Pro Monumento (ProMo). Binnen de eerste 24 uur is de petitie ruim 6.000 keer ondertekend en vier dagen later, gisteren, werd de grens van 15.000 ondertekenaars genaderd.
In een persverklaring zegt ProMo-voorzitter Dennis Klaus: ,,De verkiezingen staan voor de deur en we zien dat onze gezagdragers hun uiterste best doen om in beeld te komen zodat we maar niet vergeten dat ze er zijn en hoeveel ‘goede’ dingen ze niet voor ons eiland doen. Een plakje asfalt hier, een paar strepen op de weg en een bouwvergunning links en een vergunning rechts.”
Klaus zegt het ‘op zich geen slecht idee’ te vinden dat de regering de stranden wil verfraaien, want ‘het ontbreekt de stranden in het algemeen aan onderhoud’. Echter, hij verzet zich tegen de komst van betonnen bouwsels ‘midden op het strand of in de mondi’.
,,Waarom kan niet worden volstaan met eenvoudige toiletten en douches, en eventueel wat plekken met vaste barbecues”, zo vraagt de initiatiefnemer van de petitie zich hardop af. Hij vervolgt: ,,Wel is het belangrijk dat wat aan het vuilnisprobleem gedaan wordt, want dat is bij alle baaien niet goed geregeld. Er zijn weinig of geen voorzieningen en het vuil wordt niet met regelmaat opgehaald. Gebeurt dat niet, dan wordt het vuil al gauw in de mondi gedonderd.”
Ook wijst Klaus erop dat de nieuwe gebouwen onderhoud nodig hebben. ,,Dat gebeurt nu niet en hoe zal dat gaan met die nieuwe bouwsels?”

Foto's: De trap bij Playa Jeremi is weggebuldozerd, het hoogteverschil lijkt verminderd, mogelijk is er flink afgegraven. Bij Playa Lagun is te zien dat er een fundament gestort is midden op het strand. Foto's Mike Jacobs

  • VVRP geeft uitleg over bezwaar indienen
  • ‘Er is geen inspraak geweest’

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.