Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het management van Huisartsenpost Curaçao (HAP) staat nog steeds achter de resultaten van een voor haar gunstig uitgevallen tevredenheidsonderzoek en beweert dat de Huisartsenvereniging van Curaçao (CHV) hard werkt om HAP in diskrediet te brengen. De CHV stelde vorige week de vermeende enquête onder geregistreerde huisartsen aan de kaak: een groot aantal leden was niet geënquêteerd, en de conclusies waren misleidend en onbetrouwbaar.

F01 HAP 7HAP doet er nu een schep bovenop door via een persbericht de enquêteresultaten officieel wereldkundig te maken en te volharen dat na controle in haar systeem is gebleken dat alle artsen telefonisch zijn benaderd. Verschillende huisartsen zouden daarbij hebben aangegeven dat CHV hen niet toestaat vrijelijk te communiceren. ,,Het is opmerkelijk dat CHV hard werkt om HAP in diskrediet te brengen. CHV probeert al meer dan twintig jaar een Huisartsenpost (HAP) te openen zonder succes. De groep Megadienstengroep (MDG) die lid is van CHV, heeft geprobeerd hetzelfde te doen, zonder succes. CHV heeft zelfs het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur gevraagd om een Huisartsenpost op Curaçao te creëren. Dit ministerie heeft hard gewerkt om HAP binnen een paar maanden te openen. De situatie is pijnlijk voor CHV. Het is ook pijnlijk voor CHV dat zij geen enkele controle over HAP hebben. De inspanningen om het management van HAP in diskrediet te brengen, lijken een wanhopige poging om controle over HAP te krijgen”, wordt door HAP aangegeven.

De glasharde beweringen in het HAP-persbericht zijn opmerkelijk, omdat CHV-voorzitter Elger Jacobus vorige week tegenover deze krant had benadrukt dat uit zijn eigen controle bleek dat meer dan twintig leden van de CHV, die eveneens zijn aangesloten bij HAP, geen enkele enquête hadden ontvangen. ,,Geen van de leden die het CHV-bestuur heeft benaderd hebben een enquête ontvangen. De enquêteresultaten zijn bij voorbaat onbetrouwbaar als de participatie van deelnemers niet klopt. Het is inhoudelijk verder onmogelijk een standpunt te geven, omdat het CHV-bestuur geen kennis heeft van de vorm en inhoud van de enquête. Men kan enquêtes zo opstellen zodat gewenste resultaten worden ontvangen”, zei Jacobus. Het wekt bevreemding dat HAP volhardt in haar enquête en in haar opstandige houding naar de CHV, ook omdat er juist veel klachten zijn over het HAP en meerdere fatale calamiteiten over het HAP bij de inspectie zijn gemeld. Volgens HAP zou een kleine groep leden van CHV zelfs actief betrokken zijn (mogelijk via politieke middelen) om HAP in een negatief daglicht te stellen. ,,Niet alle huisartsen die bij HAP zijn geregistreerd, zijn lid van CHV. HAP heeft afspraken gemaakt met individuele huisartsen, niet met CHV. HAP heeft geen relatie met CHV en is niet van plan dit in de toekomst te doen. Terwijl CHV doorgaat met het ondersteunen van het negatieve gedrag van een kleine groep leden, heeft HAP geen interesse in samenwerking met hen. Maar HAP staat open voor constructieve dialoog met individuele huisartsen, ongeacht of ze lid zijn van CHV of niet”, aldus HAP.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.