Rondetafelgesprek Curaçaohuis over problemen van Caribische studenten en burgers

Van een onzer verslaggevers
Willemstad / Den Haag - Het Curaçaohuis heeft vorige week een rondetafelgesprek georganiseerd in Den Haag rondom de huisvestingsproblematiek in Nederland. Dit gebeurde in opdracht van gevolmachtigde minister Carlson Manuel (MFK). Tijdens deze eerste editie werden de woonuitdagingen en problemen van Caribische studenten en inwoners besproken.

F02 Dylan RomeoVertegenwoordigers van de gemeente Den Haag, gemeente Nissewaard, advocatuur, maatschappelijk medewerkers en vertegenwoordigers van stichtingen die zich inzetten voor de Nederlands-Caribische gemeenschap, deelden hun waardevolle inzichten.

Dylan Romeo, vertegenwoordiger van de Caribische gemeenschap binnen D66, vroeg om meer steun voor Curaçaose jongeren die naar Nederland komen voor studie of werk. Hij pleitte voor de oprichting van een mentorprogramma om jongeren te helpen met huisvesting en te beschermen tegen oplichting en andere risico’s.

Romeo benadrukte de noodzaak van een nationaal mentorprogramma dat ervaren mentoren koppelt aan Curaçaose jongeren. Volgens de D66-vertegenwoordiger belanden veel jongeren in een onbekend land met een complexe woningmarkt. ,,Een mentor kan hen helpen bij het vinden van veilige, betaalbare huisvesting en biedt hen een vertrouwensband in deze kwetsbare fase van hun leven”, aldus Romeo.

Naast huisvesting sprak Romeo ook over de problemen die ontstaan door taalbarrières en een gebrek aan informatie. ,,Veel jongeren weten niet wat ze kunnen verwachten in Nederland, wat hen kwetsbaar maakt voor misbruik op de woningmarkt”, waarschuwde hij. Hij pleitte daarom voor voorlichtingscampagnes in het Papiaments en Nederlands, zodat jongeren beter voorbereid zijn voordat ze naar Nederland komen.

Om jongeren actief te betrekken bij het woonbeleid, stelde Romeo voor om digitale platforms te ontwikkelen waar ze hun ervaringen en ideeën kunnen delen. Dit zou beleidsmakers helpen om de behoeften van Curaçaose jongeren beter te begrijpen. ,,We moeten niet alleen praten over jongeren, maar vooral luisteren naar wat zij te zeggen hebben”, aldus Romeo.

Volgens de gevolmachtigde minister heeft deze bijeenkomst geholpen om een beter beeld te krijgen van de huidige situatie en hoe het Curaçaohuis effectiever kan inspelen op de behoeften van de mensen. De uitkomsten worden verwerkt in een rapport dat gedeeld zal worden met relevante instanties voor verdere actie.

,,Dit is slechts het begin!”, schrijft Manuel op Facebook. ,,We zullen ook in andere steden vergelijkbare edities organiseren om de uitdagingen en oplossingen verder in kaart te brengen en samen te werken aan verbeteringen.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.