12 Resoluties voor duurzame toerisme
Private en publieke sector slaan handen ineen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het toerisme op zijn beloop laten gaan is geen optie. Gisteren op de Wereld Toerisme Dag tekenden de belangrijkste actoren in de toeristische sector twaalf resoluties en een landsbesluit om te komen tot een duurzame toeristische ontwikkeling op Curaçao. Een van de prioriteiten is te komen tot een nieuw governance-model voor toerismeontwikkeling.

F01Toerisme conferentieDat zei CTB-directeur Muryad de Bruin gisteren op de persconferentie na afloop van de nationale toerismeconferentie in The Rif at Mangrove Beach. De afgelopen maanden heeft het Curaçaose toeristenbureau intensief naar dit evenement toegewerkt. Tijdens vijf pre-conferenties konden burgers hun input geven over de staat van het toerisme op Curaçao, maar bovenal hoe we tot een toerisme kunnen komen waarvan iedereen profijt heeft. Dat leverde 24 resoluties op, waarvan er twaalf zijn geprioriteerd. Gisteren stond De Bruin stil bij de zeven thema’s waarop de resoluties slaan. Deze zijn: Het bevorderen van duurzaamheid en milieubescherming in de toeristische sector van Curaçao; Het promoten en behouden van de authenticiteit en het cultureel erfgoed; Diversiteit in het toerisme op Curaçao; Betrokkenheid en versterking van de gemeenschap; Concurrentievermogen en innovatie; Infrastructuur; Ontwikkeling en toegankelijkheid; Een nieuw bestuursmodel voor de toeristische ontwikkeling van Curaçao.

Een ministeriële stuurgroep zal het komende jaar werken aan de implementatie van al deze punten. Een implementatiemanager is belast met het bewaken van de tijdlijn zodat precies over een jaar, op 27 september 2025, de resultaten aan de gemeenschap kunnen worden gepresenteerd. ,,De intentie is om nu te beginnen”, aldus De Bruin.

Anuschka Cova, de directeur van de belangenvereniging van de hospitality industrie Chata, voegde daar aan toe dat de voortgang zal worden gemeten. ,,We hebben de belofte gedaan dat we volgend jaar zullen tonen wat we precies hebben gedaan in het jaar. Dat zullen we doen aan de hand van concrete resultaten.”

De samenwerking tussen de private en publieke sector werd gedurende de dag meerde keren naar voren gebracht. Cova: ,,De private sector staat achter deze resoluties.” Gezamenlijk zullen ze er alles aan doen om de toeristische sector op Curaçao te diversifiëren.

Volgens minister Charles Cooper (MFK) van Economische Ontwikkeling is er werk aan de winkel. ,,We kunnen nog veel doen om het toeristisch product van Curaçao te verbeteren.” De bewindsman ziet ruimte om het toerisme op Curaçao te vergroten, zodat meer mensen hun brood kunnen verdienen in deze sector.

De ambities in de industrie zijn groot. De afgelopen periode zagen we al een explosieve groei van kamers op het eiland. Dat aanbod zal enkel toenemen. Het eiland is volgens Cooper groot genoeg voor al deze ontwikkelingen al moeten ze verspreid worden over het eiland. Ook sprak hij tijdens het forum over de infrastructurele uitdagingen. Er zijn plannen om een tweede hoofdweg naar Bándabou te ontwikkelen en ook de verkeersdrukte op de Caracasbaaiweg heeft de aandacht van het ministerie. Al in 2007 werd de ontwikkelingsmogelijkheid van Ser’i Spañó door Cooper aangezwengeld waarbij ook nog de discussie speelde over het aanleggen van een verkeersader door de zoutpannen van Jan Thiel. Dat laatste ging niet door. Nu zijn er onderhandelingen gaande om een weg aan te leggen dat deels door plantage Steenwijk moet lopen, legde Cooper uit.

Andere bottlenecks binnen het toerisme zijn de vergunningen voor tourwagenoperators en taxichauffeurs. Punten waarvan de wetgeving onder andere bij de adviesorganen ligt en vervolgens nog een hele besluitvormingsprocedure moeten doorlopen.

Zulaika Mook, sectordirecteur Economische Ontwikkeling, had daarentegen wel goed nieuws over een initiatief dat binnenkort van start gaat. Om het toeristische aanbod te vergroten start het platform Mi Negoshi binnenkort met een shared and support services waarbij wordt gekeken naar het bieden van financiële faciliteiten aan kleine ondernemers in de toeristisch sector. Toegang tot kapitaal wordt door (kleine) entrepreneurs in deze industrie gezien als een struikelblok.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.