Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Als een Facebookbericht van de Huisartsenpost (HAP) mag worden geloofd, is 95 procent van de huisartsen (zeer) tevreden over de samenwerking met de HAP, beoordeelt 89 procent de HAP met een score van 7 of hoger en is 89 procent tevreden met de zorg die de HAP aan hun patiënten biedt. Elger Jacobus, voorzitter van de Curaçaose Huisartsenvereniging (CHV) reageert perplex op dit vermeend tevredenheidsonderzoek.

F03 HAPDe CHV-voorzitter zegt niet te weten wanneer de enquête onder huisartsen werd gehouden en hoe bijvoorbeeld de vragenlijst eruitzag. ,,Ik weet alleen wat er op sociale media is verschenen”, reageert hij.

HAP verleent tijdens avonden, nachten, weekenden en feestdagen, zorg aan patiënten van tachtig huisartsen die zijn aangesloten bij deze organisatie. Op haar Facebookpagina beweert HAP echter dat uit een enquête, ingevuld door 79 van deze 80 huisartsen, naar voren is gekomen dat 82 procent van hen de toegankelijkheid voor patiënten beoordeelt met een 7 of hoger, 92 procent de kwaliteit van zorg met een 7 of hoger en 54 procent de kwaliteit van de rapportage met een 7 of hoger. De gemiddelde beoordeling die het HAP van hen krijgt is bovendien een 7,1. Deze resultaten wekken bevreemding, omdat er juist veel klachten zijn over het HAP en meerdere fatale calamiteiten over het HAP bij de inspectie zijn gemeld. Naar verluidt heeft de post zestien zeer jonge artsen aangetrokken die daar de diensten draaien, terwijl de ervaren huisartsen van de CHV niet worden betrokken.

Jacobus zegt dat nadat het Facebookbericht werd geplaatst, al snel uit een eigen controle bleek dat meer dan twintig leden van de CHV, die eveneens zijn aangesloten bij HAP, geen enkele enquête hadden ontvangen. ,,Geen van de leden die het CHV-bestuur heeft benaderd hebben een enquête ontvangen. De enquêteresultaten zijn bij voorbaat onbetrouwbaar als de participatie van deelnemers niet klopt. Het is inhoudelijk verder onmogelijk een standpunt te geven, omdat het CHV-bestuur geen kennis heeft van de vorm en inhoud van de enquête. Men kan enquêtes zo opstellen zodat gewenste resultaten worden ontvangen.” De CHV-directie dringt er bij het management van HAP dan ook op aan om de juiste en betrouwbare resultaten zo snel mogelijk te corrigeren en te verstrekken of te publiceren. Bovendien heeft het CHV zowel van de leden als van patiënten juist alarmerende signalen over het functioneren van de HAP ontvangen. Mede vanwege de kritiek vanuit de samenleving, hebben parlementariërs een spoedvergadering in de Staten aangevraagd over de situatie bij de HAP. Jacobus hierover: ,,De signalen uit de samenleving dienen serieus genomen te worden. Het managementteam is tot nu toe niet transparant geweest in evaluaties - die door hen zelf zijn verricht en niet door onafhankelijke deskundigen - over het functioneren van de HAP. Er dient een onafhankelijke deskundige evaluatie van het functioneren van de HAP te worden uitgevoerd om verantwoording af te leggen.” Op de vraag hoe de relatie tussen CHV en het HAP is, zucht de voorzitter: ,,Er is geen relatie. Het HAP managementteam weigert met het CHV-bestuur te overleggen.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.