Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De intentie van het beleid was goed, maar bij de uitvoering hiervan is de Financiënminister in de fout gegaan. Uit een vonnis van augustus 2023 blijkt duidelijk: 3 miljard gulden is niet meer inbaar. Dat stelde MAN-Statenlid Steven Martina gisteren in de Openbare Statenvergadering over het beleid voor de opschoning van het bestand van de Ontvanger.

StatenHij én de rest van de oppositie zijn overtuigd dat Financiënminister Javier Silvania (MFK) faalde en zelfs ook strafbaar handelde, terwijl de coalitie hem juist de hemel in prees. De door de coalitie aangevraagde Statenvergadering kende bij de start om 11.00 uur verschillende interrupties en schorsingen. Hierdoor is ruim een uur later dan gepland met de feitelijke beraadslaging begonnen.
Als derde spreker schetste Martina de situatie als volgt: vanwege een foute uitvoering van het beoogde beleid is er een discussie of er sprake is van kwijtschelding, of dat er een beleid is waarbij bepaalde belastingschulden buiten invordering worden gesteld.
,,De intentie van het invorderingsbeleid van de minister is goed bedoeld. Niets hiertegen en voorgaande ministers hebben dit beleid ook gevoerd. Het nieuw uitgestippeld beleid zou ertoe leiden dat 1.000 miljoen gulden niet langer geïnd kan worden. De uitvoering hiervan is echter via Facebook gegaan, en nu blijkt dat 3.000 miljoen gulden niet meer geïnd kan worden”, aldus Martina.
In dat kader wil het MAN-Statenlid van Silvania het RvM-besluit zien dat handelt over het invorderingsbeleid. Ook wil Martina weten waarom de Financiënminister niet gekozen had voor de normale procedure, waarin de impact van zijn beleid wordt gekwantificeerd. Het argument is dat Silvania hierna naar het parlement kon gaan om een landsverordening in te dienen om de wettelijke grondslag te creëren voor de kwijtschelding. ,,Dit zou een goede uitvoering van beleid zijn geweest in plaats op Facebook verklaringen te posten, wat voor grote verwarring heeft gezorgd.”
Fractievoorzitters Quincy Girigorie (PAR) en Sheldry Osepa (PNP) stonden beiden stil bij een analyse van advocatenpraktijk De Roos en Pen uit Nederland over de opschoning van de invorderingsbestanden van de Ontvanger. Dat kantoor heeft in opdracht van Silvania onderzoek verricht en het rapport uitgebracht, dat de minister vóór de start van de vergadering heeft laten uitdelen aan de Statenleden. Uit de woorden van zowel Girigorie als Osepa, beiden advocaat van beroep, is gebleken dat de Financiënminister niet alle relevante gegevens heeft verstrekt aan het Nederlandse advocatenkantoor. Dit brengt met zich mee dat de rapportage een vertekend beeld geeft. Zo wordt er in het advies gesteld dat uit de stukken die het kantoor heeft ontvangen niet blijkt van een (formele) instructie van de minister daartoe. Ook het voorstel tot deze opschoningsacties is afkomstig van de Belastingdienst, specifiek het managementteam waarvan de Landsontvanger deel uitmaakte. Aldus wordt door De Roos & Pen op basis van de tijdlijn en onderliggende stukken aangenomen dat sprake is van beleid van de Ontvanger waarover de minister (als boodschapper) communiceerde. Dit staat haaks op de e-mailwisseling tussen Landsontvanger Alfonso Trona en Silvania’s medewerker Wim Nijdam. Daarin stelde Trona niet mee te willen werken aan het beleid van de minister.

Voorschot op OM...

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.