CBCS: Financiering blijft obstakel voor ondernemers en bedrijven

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Op Curaçao zal de economische groei naar verwachting versnellen van 4,2 procent in 2023 naar 5,4 procent in 2024 en vervolgens vertragen tot 3,2 procent in 2025, aldus ramingen van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) in haar jongste Economisch Bulletin.

GroeiDit is een opwaartse bijstelling van 0,5 procentpunt ten opzichte van de voorspelling van juni, door een sterker dan oorspronkelijk verwachte prestatie van de toeristische sector in de eerste helft van het jaar, gecombineerd met robuuste groei in de bouwsector.
De groei in 2024 wordt gedreven door zowel de binnenlandse als de netto buitenlandse vraag. De binnenlandse vraag zal sneller toenemen dan in 2023, dankzij hogere particuliere en overheidsbestedingen. De particuliere investeringen krijgen een impuls door de lopende bouwprojecten in de sectoren toerisme, utiliteiten, vastgoed en scheepsreparatie.
De positieve ontwikkeling in het eerste kwartaal van 2024 zette de toon, voornamelijk dankzij de groei van de bedrijvigheid in de horecasector, met een toename van zowel het verblijfstoerisme als het cruisetoerisme. Daarnaast stimuleerde de stijging van het aantal toeristen de reële groei van de toegevoegde waarde in de transportsector. Ook in de bouwsector nam de reële productie toe, gedreven door lopende particuliere investeringen.
In Curaçao zal de inflatie naar verwachting dalen van 3,6 procent in 2023 naar 3,0 procent in 2024 en verder afnemen tot 2,4 procent in 2025. De inflatieverwachting voor 2024 is ten opzichte van de voorspellingen van juni naar boven bijgesteld door de hoger dan verwachte internationale olieprijzen.
Ondanks de gunstige economische vooruitzichten bevat het Economisch Bulletin van september 2024 een artikel over de hindernissen voor ontwikkeling in kleine eilandeconomieën zoals Curaçao en Sint Maarten, veroorzaakt door de beperkte toegang tot financiering.
,,Zonder voldoende financiering is het voor deze economieën lastig om hun exportbasis te diversifiëren, waardoor ze zeer kwetsbaar blijven voor externe schokken. Een gebrek aan toegang tot betaalbaar kapitaal beperkt het groeipotentieel van lokale bedrijven, hun innovatievermogen en hun productiviteit”, waarschuwt CBCS-president Richard Doornbosch. ,,Deze economieën zijn kwetsbaarder voor externe schokken die de economische ontwikkeling en welvaart op lange termijn kunnen beïnvloeden. Recente gebeurtenissen zoals orkaan Irma en de Covid-19-pandemie hebben laten zien dat externe schokken de economische ontwikkeling ernstig kunnen belemmeren, terwijl het herstel hiervan traag kan verlopen en hoge kosten met zich meebrengt”, benadrukt de CBCS-president.

Microkrediet oplossing voor financieringskloof

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.