Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Even leek het erop dat de grootschalige herontwikkeling van de Caracasbaai - die rond de vorige jaarwisseling door premier Gilmar Pisas (MFK) werd aangekondigd - wellicht niet zou kunnen doorgaan, of in ieder geval zou worden vertraagd, door een oude erfpachtovereenkomst met Refineria di Kòrsou (RdK).

Caracasbaai2RdK bevestigt desgevraagd aan het Antilliaans Dagblad dat de overheids-nv terreinen bij Caracasbaai in erfpacht had van het Land. Uitgelegd wordt dat de erfpacht inmiddels weliswaar is verstreken, maar dat het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) RdK wel zou moeten vragen of men de betreffende terreinen opnieuw in erfpacht zou willen nemen. En dat is onlangs ook gebeurd, zo laat RdK weten. Echter, men heeft aangegeven van dit recht af te zien.
Hierdoor is de weg nu vrij - onder voorbehoud van het verkrijgen van de benodigde vergunningen - om het gebied te gaan ontwikkelen.

Herontwikkeling verduidelijkt
Met betrekking tot de concrete plannen in het gebied, deelde Pisas onlangs een nieuwe video op zijn Facebookpagina. Hierin verduidelijkte Raichel Martina, ceo van Forever Young Architecture, die het ontwerp voor de herontwikkeling heeft gemaakt, het een en ander.
:Een belangrijk punt is dat door het nieuwe ontwerp, het strand optimaler kan worden gebruikt. Martina legt in de video uit dat de Caracasbaai, met een lengte van zo’n 340 meter, een van de langste stranden van Curaçao is. Echter, op dit moment wordt hier maar 100 meter van gebruikt, te weten het meest oostelijke deel, vlak voor het restaurant Brisa do Mar (voorheen Pop’s Place).
Dit zou komen door de ligging van het strand en het feit dat door de windrichting er veel zand wegspoelt. Hierdoor blijven er vooral stenen over, wat ervoor zorgt dat men er niet makkelijk de zee in kan lopen. Meer dan 200 meter van het eigenlijke strand wordt daarom op dit moment niet als zodanig gebruikt.
De geplande oplossing voor dit probleem is de aanleg van de al eerder genoemde kades. Deze overbruggen de afstand over de stenen voor de kust. In de nieuwe situatie kunnen badgasten dan vanaf de kade - eventueel door gebruik te maken van een trap naar beneden - het water in.
Hoewel het uiterlijk van het strand flink zal veranderen, onder meer doordat er meer faciliteiten komen, benadrukt de architect dat de toegang tot het strand gratis zal blijven. Zowel voor toeristen als voor bewoners van het eiland.
Twee maanden geleden liet Djurick Comenentia - kabinetschef van de minister-president en tevens adviseur van de minister voor Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), belast met de sector Landbouw, Milieu en Natuur - desgevraagd aan deze krant weten: ,,Het karakter van Caracasbaai zal puur lokaal, krioyo, blijven, maar met verbeterde voorzieningen voor de gebruikers.”
Ook legde hij toen uit dat de geplande herontwikkeling zal bestaan uit vijf fases. De eerste fase heet ‘Caracasbaai West’. Men begint de herontwikkeling dus aan de zijde van de rotonde naar Jan Thiel, en werkt vanaf daar steeds verder in de richting van het schiereiland. De vier fases die zullen volgen, zijn respectievelijk ‘Caracasbaai Midden’, ‘Caracasbaai Oost’, ‘Padelbaan + Tribune’ en ‘Zandvoetbal + Concert’.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.