Tijdelijke heffingskorting van 2.500 gulden op belastingen
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Meer dan 53.000 mensen worden schuldenvrij. Dat meldt minister van Financiën Javier Silvania (MFK). Zoals deze krant al in augustus meldde heeft de ministerraad besloten dat belastingplichtigen een tijdelijke heffingskorting van 2.500 gulden krijgen.
Dit bedrag, het zogenoemde belastingkrediet kan worden gebruikt om belastingschulden te verrekenen en is 24 maanden geldig.
Het besluit is genomen in het kader van de bestandsopschoning van de Ontvanger. Er zijn 53.000 belastingplichtigen met een belastingschuld onder 2.500 gulden. Zij worden ‘in een keer’ belastingschuldvrij, aldus de bewindsman in een videoboodschap. De Belastingdienst gaat achter de ‘vette vissen waar veel vet van af te halen is’ aan. ,,De kleine man met schulden van 500, 1.000 en 2.000 gulden laten we met rust.”
Het ministerie van Financiën is momenteel bezig met de uitwerking van de details van dit plan, maar sommige bepalingen liggen al vast.
Zo wordt het bedrag niet uitbetaald, maar helpt het krediet om bestaande of toekomstige belastingen af te lossen, bijvoorbeeld de onroerendezaakbelasting (ozb) in 2025. Zowel particulieren als bedrijven kunnen dit belastingkrediet krijgen. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. Zo komen enkel belastingplichtigen die hun aangifte over 2023 op tijd hebben ingediend in aanmerking. Particulieren en eenmanszaken moeten hun inkomstenbelasting voor 2023 uiterlijk 1 december 2024 hebben ingediend, maar alleen als ze door de inspecteur zijn uitgenodigd om aangifte te doen. Als ze niet zijn uitgenodigd, krijgen ze het belastingkrediet automatisch.
Voor ondernemers geldt dat ze voor de winstbelasting hun definitieve aangifte voor 2023 ook uiterlijk 1 december 2024 indienen. Althans volgens het laatste persbericht van het ministerie. In eerdere berichtgeving stond de deadline op 31 december, waaronder in een nieuwbericht van 24 juni jl. dat op de website van de Belastingdienst staat.
Verder moeten werkgevers die loonbelastingplichtig zijn de verzamelloonstaat over 2023 uiterlijk 1 november 2024 hebben ingediend. Deze verplichting geldt zelfs als de onderneming niet meer actief is of geen personeel meer heeft. Als het bedrijf in 2023 geen personeel in dienst had, volstaat een ‘nihil’-aangifte.
Voordat dit beleidsvoornemen definitief is moet de wetgeving eerst de adviesronde door, waarna de Staten de landsverordening moeten goedkeuren.