Voornamelijk door ‘noodzakelijke voorlichtingscampagne’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Dankzij de aanvullende financiële bijdrage van het Land voor de projecten digitalisering en versterking controles konden de SBAB-projecten ‘met succes worden uitgevoerd’. Het negatieve resultaat van bijna 234.000 gulden is voornamelijk toe te schrijven aan de kosten verbonden aan het organiseren van de voorlichtingscampagne in de vorm van de game shows. ,,Deze voorlichtingscampagne was echter noodzakelijk.”

F01 SBABHet Antilliaans Dagblad leest dit in het jaarverslag 2023 van de Stichting Belastingaccountantsbureau, die wordt aangestuurd door directeur Sherwin Casper. Het financieel resultaat van de SBAB voor 2023 bedraagt om precies te zijn 233.541 gulden negatief.

In 2023 is de begroting van de SBAB in lijn gebleven met het voorgaande jaar 2022. Het belastingaccountantsbureau heeft voor 2023 een wenselijkheidsbegroting ingediend voor een bedrag van bijna 26 miljoen. Van de overheid heeft SBAB 20,3 miljoen ontvangen, waarvan 15,1 miljoen bestemd was voor de reguliere werkzaamheden en 5,2 miljoen voor dienstverlening aan het Land voor versterkte controles en compliance.

,,In 2023 is de SBAB zorgvuldig omgegaan met haar middelen, waardoor de organisatie een goede liquide positie heeft behouden tot het einde van het jaar”, meldt het jaarverslag van de stichting, waarvan de voorzitter van het bestuur door de minister van Financiën van Curaçao wordt benoemd op voordracht van het bestuur en de overige bestuursleden worden benoemd bij wijze van coöptatie. Het bestuur bestaat uit Wilfred Curiel (voorzitter), Kessler Ersilia, Franklin Hanze, Franklin Stüger en Sidney Ricardo.

,,Financiële middelen zijn essentieel om ons werk op een kwalitatief hoog niveau te kunnen blijven uitoefenen”, schrijft de leiding. De SBAB heeft gedurende jaren van ervaring geleerd om niet alleen afhankelijk te zijn van de baten die worden verstrekt door de Landsoverheid, maar om ook zelf opdrachten binnen te halen uit overige delen van het Koninkrijk.

,,Deze mogelijkheden zijn reëel vanwege de gemeenschappelijke taal en het elders niet fundamenteel afwijkende belastingstelsel.” Mede in dit kader heeft SBAB in 2015 een zorgcontract gesloten met SZV Sint Maarten (Sociale Ziektekosten Verzekering). Dit contract is daarna continu verlengd.

Op basis van de zorgovereenkomst uit 2010 tussen de SBAB en de overheid, heeft de SBAB van 2011 tot 2023 begrotingen ingediend voor een bedrag van totaal 262.542.098. Ondanks de bepaling in de zorgovereenkomst tussen SBAB en de overheid, waarin staat dat de overheid 125 medewerkers zou moeten bekostigen, is dit niet mogelijk gebleken vanwege een te laag budget.

Desondanks heeft SBAB over de jaren in totaal 185.745.323 ontvangen, wat 76.796.775 minder is dan oorspronkelijk begroot. Gezien het feit dat 76,8 miljoen minder is ontvangen, heeft de SBAB aanvullend diverse projecten uitgevoerd zowel op Curaçao als op Sint Maarten om de impact van het tekort te minimaliseren.

‘Algemene reserve weer positief’

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.