Van een onzer verslaggevers
Willemstad - In het regeerprogramma dat vrijdag is gepresenteerd, is het Nederlandse kabinet Schoof weinig mededeelzaam over het Caribisch deel van het Koninkrijk. Caribisch Nederland wordt 25 keer (zijdelings) genoemd in het programma, Curaçao geen ene keer.
Wat echter van grote impact kan zijn voor de eilanden die sterk afhankelijk zijn van grote stromen aan reizigers uit Nederland, is een gedifferentieerde vliegbelasting naar afstand die zal worden ingevoerd die de Nederlandse Staat naar schatting 248 miljoen euro per jaar zal opleveren. ,,Deze maatregel heeft als doel om de hogere uitstoot van lange afstandsvluchten zwaarder te belasten en zal een budgettaire opbrengst genereren van 248 mln. per jaar. De verhoging van de vliegbelasting wordt per 1 januari 2027 ingevoerd (via een apart wetstraject of Belastingplan 2026). Bij de uitwerking wordt onder andere gekeken naar de effecten op emissies, netwerkkwaliteit en de hub-functie van Schiphol, werkgelegenheid en vestigingsklimaat”, staat in het rapport.
Dylan Romeo, coördinator van D66 Caribisch, reageert kritisch op het regeerprogramma van kabinet-Schoof. Hij stelt dat het kabinet tekortschiet in het aanbieden van concrete oplossingen voor de diepgaande en specifieke uitdagingen van de regio. ,,Hoewel er enkele positieve intenties zijn, blijft het kabinet steken in vage toezeggingen en oppervlakkige maatregelen die geen recht doen aan de realiteit van de Caribische eilanden”, zegt de D66’er.
Een belangrijke zorg van Romeo betreft het ontbreken van concrete plannen voor economische versterking. Het regeerprogramma spreekt over economische groei en duurzame ontwikkeling, maar biedt geen specifieke strategieën of investeringen die zijn afgestemd op de unieke economische uitdagingen van de Caribische regio. ,,Het is teleurstellend dat het kabinet geen gedetailleerd plan presenteert om de economische fundamenten van de Caribische eilanden te versterken. Mooie woorden over economische versterking zullen niet voldoende zijn zonder daadwerkelijke investeringen en strategieën die de regio daadwerkelijk vooruithelpen”, vervolgt hij.
Ook de plannen voor infrastructuurverbetering worden door Romeo kritisch bekeken. Hoewel het regeerprogramma aangeeft dat er een boost voor de infrastructuur moet komen, blijven de voorstellen vaag en onbepaald. De D66’er staat echter positiever tegenover de voorgestelde maatregelen voor arbeidsmigratie en illegale migratie. Het kabinet heeft het belang erkend van een gereguleerde arbeidsmigratie en het bestrijden van illegale migratie en mensensmokkel. ,,Het is een stap vooruit dat het kabinet de noodzaak inziet om arbeidsmigratie zorgvuldig te reguleren en misbruik te voorkomen. Deze aanpak is essentieel om de arbeidsmarkt op de eilanden te beschermen en ervoor te zorgen dat migratie daadwerkelijk een positieve bijdrage levert”, benadrukt hij. ,,Daarnaast is het goed dat er aandacht is voor het aanpakken van illegale migratie en mensensmokkel. Deze maatregelen zijn cruciaal om de regio veilig te houden en ongewenste invloeden te voorkomen. Toch moeten de maatregelen stevig en effectief worden geïmplementeerd om daadwerkelijk het gewenste effect te sorteren.”
Romeo besluit met een dringende oproep tot actie: ,,Hoewel sommige plannen de juiste richting op wijzen, is het regeerprogramma in zijn huidige vorm onvoldoende om de Caribische regio de steun te bieden die het nodig heeft. Het kabinet moet verder gaan dan vrijblijvende beloftes en oppervlakkige maatregelen. Er is behoefte aan concrete, doeltreffende strategieën en investeringen die daadwerkelijk aansluiten bij de unieke behoeften van het Caribisch deel van ons Koninkrijk. Alleen door substantieel beleid en duidelijke acties kan de regio vooruitgang boeken en echte verbetering ervaren.”