Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Een uit Rusland afkomstig vlootverband, met daarin onder meer het 135 meter lange oorlogsschip Admiral Gorshkov, is tijdens zijn tocht van de Cubaanse stad Havana naar de haven van La Guaira in Venezuela relatief dicht - maar wel buiten de territoriale wateren - langs Curaçao gevaren.

F01 Russisch 1Desgevraagd laat Marinka Hiraldo Vos-van Kooten, woordvoerder van de Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied, aan deze krant weten dat eind juni de Russische schepen door de Caribische Zee voeren en dat ze hierbij zijn geëscorteerd door het stationsschip Zr.Ms. Groningen. ,,Wij houden deze scheepsbewegingen nauwlettend in de gaten”, zo zegt ze. Maar ze benadrukt ook dat er in dit geval geen aanleiding was voor verhoogde staat van paraatheid.

,,Russische eenheden varen vaker door de Caribische Zee. Bijvoorbeeld om periodiek tradities van bondgenoten als Venezuela en Cuba bij te wonen”, legt de marinewoordvoerder uit. Hoewel de spanning tussen Rusland en veel andere landen wereldwijd is toegenomen, en men de passage op de marinebasis beschouwt als ‘symbolische actie van de Russen om de regio te herinneren aan banden met Cuba en Venezuela’, signaleert men geen verhoogde activiteit van Russische schepen in de regio.

Vos-van Kooten geeft een inkijkje in waar buitenlandse schepen wel en niet mogen varen, zonder dat daar officiële toestemming voor is vereist. ,,Ieder land heeft het recht om vrijelijk gebruik te maken van de volle zee. Toch begeleidt Defensie dit soort vlootverbanden op volle zee. Dit om de waakzaamheid te benadrukken.”

Specifiek aangaande de toegang tot territoriale wateren, voegt de woordvoerder hieraan toe: ,,Hoofdtaak één van Defensie, het beschermen van de integriteit van het grondgebied, is en wordt steeds belangrijker, ook in het Caribisch gebied. Het is schepen, dus ook militaire schepen, niet toegestaan om zonder toestemming de territoriale wateren binnen te varen. In de regel ligt de grens van de territoriale wateren op 12 nautische mijlen (ruim 22 kilometer, red.) uit de kust.”

Verder wordt uitgelegd dat, zodra schepen zich niet houden aan een ‘onschuldige doorvaart binnen de territoriale wateren’ de kuststaat, zoals Curaçao, het betreffende schip kan sommeren om de territoriale wateren te verlaten.

F01 Russisch 2De marinewoordvoerder voegt hieraan toe dat, in het geval van een oorlogsschip, geldt dat de toestemming om de Curaçaose binnenwateren te mogen binnenvaren, aangevraagd dient te worden via het Koninkrijk der Nederlanden, aangezien dit gerelateerd is aan de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.