‘Langdurige verbinding met Curaçao, geen eendagsvlieg’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De bouwwerkzaamheden voor het nieuwe hotel TUI Blue Curaçao bij Santa Martha gaan in het nieuwe jaar, 2024, beginnen.

starttuiblueDe opening is gepland voor begin 2026, aldus Arjan Kers, general manager TUI Nederland, in gesprek met het Antilliaans Dagblad.
Hij is momenteel op Curaçao samen met Manfred Lahey, head of product Nederland & business development product Nederland en België en Rob Oostendrop, director markets product Sun and Beach. ,,Voor een jaarlijkse partnerbijeenkomst, waarin we alle partnerhotels en excursie-leveranciers bijpraten over de huidige status en plannen voor het komende jaar. De band met deze partners is dermate sterk en belangrijk dat dit een jaarlijks terugkerende bijeenkomst is geworden in de loop der jaren.”
Gisteravond vond een ‘TUI End of Year Partner Event’ plaats bij het nieuwe, maar nu al te krappe, hoofdkantoor aan de Schottegatweg Oost. Omdat TUI op Curaçao zo hard groeit komt er een verdieping bovenop.
Terug naar Sant Martha, waarvan de plannen al enkele jaren op de tekentafel liggen: ,,Het wordt een luxe resort van 300 kamers en is een samenwerking van TUI, de bekende hoteliersfamilie Vogels en de familie Van Alstede, bekend om hun duurzame en innovatieve architectuur.” Met dit hotel zullen ook andere nationaliteiten van TUI Group het eiland Curaçao gaan ontdekken als aantrekkelijke vakantiebestemming, zegt Kers. ,,Denk aan de Duitse, Engelse, Scandinavische en Belgische markt. Het hotel geeft een stimulans aan de omgeving en zorgt voor spreiding van het toerisme op het eiland.”
De general manager kent Curaçao goed: ,,We zijn al behoorlijk wat jaren met elkaar verbonden: TUI begon in 2005 als Arkefly zelf te vliegen op Curaçao, daarmee werden Curaçao en de andere ABC-eilanden definitief op de kaart gezet als grote vakantiebestemming vanuit Nederland. Het begon met twee vluchten per week en is uitgebouwd naar maar liefst twee vluchten per dag op dit moment.”
Inmiddels zijn dat opgeteld 2,6 miljoen reizigers die van of naar Curaçao zijn gevlogen, aldus Kers. ,,We blijven vooruitkijken, onze relatie met Curaçao is een langdurige verbinding; niet een opportunistische eendagsvlieg. Zo kijken we ook naar nieuwe internationale markten als bron voor nieuwe reizigers. Binnen een groot internationaal concern als TUI Group zijn daar goede mogelijkheden voor.”

Lokale werkgever
De vluchten en het brede reisaanbod van TUI brengen niet alleen vele vakantiegangers, maar ‘het verstevigde de relatie’. ,,Curaçao zit verankerd in het hart van TUI. En die mooie woorden worden onderschreven door daden”, vertelt Kers.
Vanaf het prille begin had Arke een kantoor op Curaçao, inmiddels is TUI een grote werkgever op het eiland. ,,Klein begonnen, maar inmiddels werken er bijna 200 medewerkers in het markante kantoor aan de Schottegatweg Oost. Op dit moment wordt er een extra verdieping op dit nog redelijk nieuwe pand gezet om nog meer medewerkers te kunnen huisvesten. En dat zijn veelal lokale medewerkers, die ook lokaal opgeleid worden door TUI. Net als de 50 vrouw/man cabin crew die van het eiland zelf komen. Omdat TUI het belangrijk vindt dat met de passagiers aan boord niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Papiaments gesproken kan worden.”

Zorg voor natuur
Maar niet alleen de mensen zijn belangrijk, benadrukt de general manager, ook het behoud van de natuur om het aantrekkelijk te houden voor toekomstige generaties vakantiegangers en leefbaar voor de bewoners zelf. TUI Care Foundation ondersteunt het project van Green Phenix, dat plastic afval verzamelt en hergebruikt.
En TUI zelf is bezig om, samen met het lokale bedrijf Dynaf, laadpunten te plaatsen voor elektrische auto’s. Er komen er binnenkort 55 op de eilanden, waarvan verreweg de meest op Curaçao geplaatst worden. En er zitten nog meer mooie samenwerkingen en projecten op dit vlak in de pijnlijn, die in 2024 uitgerold gaan worden. Meer wil Kers er in dit stadium niet over zeggen.

‘Juist geschoold personeel vinden is lastig’
,,We zijn heel blij met en op Curaçao”, zegt general manager Kers van TUI Nederland, die ook wat ‘aandachtspunten’ noemt. ,,Laten we er enkele benoemen. Juist geschoold personeel krijgen is lastig. En dan moet je niet alleen vragende partij zijn, maar ook investeren in kennis. Daarom werkt TUI samen met diverse scholen zoals University of Curaçao, ROC Mondriaan, Maris Stella en Nilda Pinto.” Veel studenten zijn genoodzaakt om naar Nederland te verhuizen voor hun studie. ,,Investeringen van de overheid kunnen aanbod, kwaliteit en betaalbaarheid van de studies aanzienlijk helpen.”
Kers wijst ook op ‘de infrastructuur, vooral het wegennet’. ,,Die is niet in hetzelfde tempo gegroeid als het toerisme. Bijvoorbeeld Jan Thielbaai ondervindt veel problemen van het overbelaste wegennet en als we niet oppassen wordt het onbereikbaar.” En: ,,Duurzaamheid en een schoner milieu beginnen bij educatie. Wij zijn er voorstander van om gezamenlijk met de bewoners een plan van aanpak te maken voor een schoner Curaçao.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.