Uitspraken Cooper ontkracht

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Nadat MEO-minister Ruisandro Cijntje (PNP) begin deze maand de officiële opening verrichtte van Water Taxi Curaçao, heeft het nieuwe vervoers- en excursiebedrijf van Curaçaoënaar Sem Martha zaterdag zijn eerste tocht uitgevoerd, met hun razendsnelle RIB-boot vanaf de Marichipier naar Daaibooi.

watertaxiEr moest even worden gewacht, omdat afgelopen vrijdag de boot pas werd goedgekeurd. Alle andere formaliteiten, zoals een standplaatsvergunning voor een kiosk voor kaartverkoop in Punda, de vergunning van MEO om met het bedrijf van start te kunnen en het VHF-certificaat - dat te maken heeft met scheepvaartcommunicatie per marifoon - waren na een jaar van uitgebreide voorbereiding al in orde.
Het viel Martha dan ook rauw op zijn dak, toen hij op Facebook zag dat minister Charles Cooper (MFK) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) daar verkondigde dat Water Taxi Curaçao illegaal zou opereren in de haven.
Cooper schreef onder meer: ,,Sinds de dag dat de persoon van de watertaxi contact heeft opgenomen met de havenmeester, de heer La Roche, werd aangegeven dat het niet mogelijk is om in de haven te stoppen, en werd voorgesteld om naar de pier bij Marichi te gaan. Toch is men begonnen met het illegaal opereren van de watertaxi in onze haven.”
Dit staat niet alleen in schril contrast met wat Cijntje eerder op Facebook zei over dit nieuwe bedrijf, namelijk: ,,Ik ben trots om meer creatieve ondernemers te zien die risico's nemen en profiteren van kansen die zich op ons eiland voordoen.” Ook berust deze uitspraak van Cooper volgens Martha niet op de waarheid.
In een gesprek met het Antilliaans Dagblad vertelt Martha dat de door zijn bedrijf gebruikte boot, alleen tijdens de grote opening op 1 december lag afgemeerd naast de Pontjesbrug. Het is volgens hem dan ook niet waar dat de kade langs de St. Annabaai gebruikt wordt als opstappunt voor de boot.
,,Met de havenmeester zijn destijds de mogelijkheden besproken. Hieruit bleek dat een ligplaats aan de Handelskade niet mogelijk was zonder het scheepvaartverkeer te hinderen. De kade ter hoogte van Fort Amsterdam als opstapplaats gebruiken was in theorie niet onmogelijk. Volgens de havenmeester is dit openbaar en is er geen vergunning voor nodig. Wel zou deze locatie bij een ruwe zee meer gevaar kunnen opleveren voor passagiers”, aldus Martha, die benadrukt dat zijn bedrijf daarom niet voor de St. Annabaai heeft gekozen.
Martha vervolgt: ,,Op aanraden van de havenmeester heb ik contact gehad met meneer Neumann (Randy Neumann is de projectontwikkelaar van Majestic, het grote hotel in aanbouw, dat grenst aan de Marichipier, red.). Hij had er geen bezwaar tegen als wij de pier zouden gaan gebruiken als opstapplaats.”
En dan is er nog een tweede geschil. De standplaatsvergunning voor de kiosk van Martha, is afgegeven voor de locatie naast de grote kerstboom in Punda, waar nu als onderdeel van de kerstversiering een gouden koets staat. Na de feestdagen kan Martha hier weer met zijn kiosk gaan staan, maar tot die tijd is zijn kiosk - in overeenstemming met MEO en Downtown Management Organization (DMO) enkele meters verplaatst.
Zelf kan Martha prima leven met deze tijdelijke oplossing, maar de eigenaar van Café Italia, waar zijn kiosk nu pal naast staat, heeft geklaagd dat hij te dichtbij staat. En ook Cooper houdt vast aan de oorspronkelijke locatie, zoals genoemd in de vergunning.
Martha is positief ingesteld, maar vertelt zichtbaar geëmotioneerd dat hij zich tegengewerkt voelt door het ministerie van Cooper. ,,Ik wil alles volgens de regels doen. Daarom ben ik een jaar geleden al met alle voorbereidingen begonnen. De minister zou het juist moeten waarderen dat jonge ondernemers met nieuwe dingen komen. Niet alleen omdat dit goed is voor het toerisme, maar ook omdat ik voor werkgelegenheid zorg. Daarnaast heb ik zelf ook een jong gezin, dat ik met mijn bedrijf moet onderhouden.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.