Regering houdt geen rekening met inkomsten uit aflossing

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De regering houdt in 2024 geen rekening meer met inkomsten uit aflossingsgelden van het Curaçao Medical Center (CMC). Het gaat om een bedrag van 25 miljoen gulden.

cmcDat blijkt uit schriftelijk antwoord van de minister van Financiën en tevens Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Javier Silvania (MFK), op vragen gesteld tijdens de begrotingsbehandeling in de Staten. ,,Hoe denkt de regering 25 miljoen gulden van CMC te zullen ontvangen gelet op de financiële situatie van CMC?”, zo luid de vraag. En het antwoord: ,,De regering heeft de rente- en aflossingsbaten die de regering van CMC zou krijgen afgevoerd van de begroting. Dus de regering houdt er geen rekening mee dat de regering deze baten van CMC zal ontvangen.”
In de Nota van Financiën besteedt de regering aandacht aan de financiële situatie van CMC. De regering geeft aan dat voor 2023 op korte termijn de liquiditeitsproblemen zullen zijn opgelost. ,,De situatie van CMC wordt nu al drie jaar in de adviezen van het College financieel toezicht (Cft) beschreven waarbij de risico’s die dat met zich meebrengt worden meegenomen en aandacht daarvoor van de regering wordt gevraagd. Er is een hoofdlijnenakkoord getekend vanaf 2022 om te komen tot verduurzaming van CMC, maar tot heden is de toestand van het ziekenhuis niet zichtbaar verbeterd. CMC heeft een rechtszaak tegen de overheid gewonnen waarmee de overheid nu gedwongen is om additioneel tussen de 40 en 50 miljoen gulden te betalen. Aan de andere kant is er een Memorandum of Understanding (MoU) van 2013 getekend met het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) waarmee de overheid de schulden van dat voormalige ziekenhuis overneemt vanaf het moment dat Sehos zijn dienstverlening beëindigt”, zo wordt nader uitgelegd.
Over het vonnis wordt verder uitgeweid. ,,Wat betreft het instellingsbudget over de periode 2019-2021 heeft het vonnis in hoger beroep geresulteerd in de volgende extra bijdragen die reeds bijna volledig (7,2 miljoen gulden) zijn betaald door de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Het nog verschuldigd bedrag van 2,2 miljoen gulden zal begin januari 2024 door SVB worden uitbetaald. Volledigheidshalve wordt opgemerkt dat CMC (exclusief de transitiekosten) enkel 9,4 miljoen gulden toegekend heeft gekregen in hoger beroep en dit bedrag is bijna volledig uitbetaald door SVB. De gevolgen van het vonnis in hoger beroep voor het CMC-instellingsbudget 2022 en 2023 wordt uiteraard geanalyseerd door SVB. Verwacht wordt dat naar aanleiding van het vonnis in hoger beroep voor de jaren 2022 en 2023 mogelijk een aanvullend bedrag van 5 miljoen gulden per jaar zal worden uitbetaald door SVB. Tevens volgt uit het vonnis in hoger beroep dat de transitiekosten uit het jaar 2018-2019 niet door de vorige regering zijn uitbetaald aan CMC, hoewel dit wel door de vorige regering was beloofd aan CMC. Naar aanleiding van het vonnis in hoger beroep heeft het Land reeds een bedrag van 4 miljoen gulden aan transitiekosten uitbetaald aan CMC. Verwacht wordt dat nog een bedrag van 25 tot 30 miljoen gulden aan transitiekosten zal worden uitbetaald aan CMC, maar pas nadat CMC de nodige onderliggende documentatie aan het Land heeft verstrekt. De te betalen transitiekosten 2018-2019 betreffen in feite correcties uit het verleden, doordat deze bedragen, hoewel verschuldigd, niet door de vorige regering waren uitbetaald. Hierdoor is het eigen vermogen van het Land gedurende de jaren 2019-2021 te hoog gepresenteerd. Als gevolg hiervan diende de te betalen transitiekosten te worden verantwoord als ‘correctie fouten uit het verleden’, waardoor deze betalingen niet via de gewone dienst lopen maar via het eigen vermogen van het Land.”
Er wordt ook nog ingegaan op de medische kosten voor ongedocumenteerden. In de antwoorden op vragen hierover stelt de regering: ,,Volledigheidshalve wordt opgemerkt dat de kosten ongedocumenteerden over de jaren 2019-2022 reeds zijn uitbetaald door de huidige regering. Gedurende 2024 zal op basis van het eindadvies van de Regiegroep worden bepaald op welke wijze deze kosten vanaf 2024 zullen worden gefinancierd. Verder zullen (met CMC) de kosten voor ongedocumenteerden 2023 worden geanalyseerd.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.