Samenwerking ABC busbedrijf, RdK en VDL Groep
Van onze redactie
Willemstad - Autobusbedrijf Curaçao (ABC), Refineria di Kòrsou (RdK) en de Nederlandse VDL Groep hebben deze week een samenwerkingsovereenkomst getekend.
Doel is om te komen tot het opwekken van zonne-energie met een pv-solarpark, dat in opdracht van RdK zal worden gebouwd op de terreinen rond de Isla-raffinaderij die beschikbaar zijn voor herontwikkeling. De opgewekte energie zal gebruikt worden voor onder andere het laden van zes elektrische bussen van ABC. Dat laatste gebeurt op een terrein naast het zonnepark.
De zonnepanelen, elektrische bussen, laadvoorziening, het batterijopslagsysteem en het bijbehorende energiemanagementsysteem zullen door VDL Groep geleverd worden. VDL Groep, met het hoofdkantoor in Eindhoven, is volgens de eigen website een internationaal industrieel familiebedrijf met meer dan honderd bedrijven, verspreid over negentien landen en met ruim 15.000 medewerkers. De VDL-bedrijven zijn onderverdeeld in vier divisies: toeleveringen, autoassemblage, bussen en eindproducten.
De bussen zullen door ABC worden ingezet. Met dit project zet ABC naar eigen zeggen ‘doelbewust een belangrijke stap om de energietransitie van het openbaar vervoer op Curaçao’ op gang te brengen. ,,Elektrificatie van het openbaar vervoer, waarbij er in plaats van fossiele brandstoffen hernieuwbare energie wordt gebruikt, past ook volledig in de ambitie van de huidige regering”, aldus een persbericht van overheids-nv RdK.
Het zogeheten ‘E-Mobility-project’ is een van de eerste projecten die voortvloeien uit de studie ‘Op weg naar een Living Lab Curaçao’ dat TNO (Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek) in opdracht van RdK heeft uitgevoerd. Een en ander in nauwe samenwerking met verschillende overheidsbedrijven (ABC, Aqualectra, Curoil en Selikor), ministeries (AZ, GMN, MEO en VVRP) alsmede de University of Curaçao (UoC) en een aantal Nederlandse bedrijven waaronder ook VDL.
,,E-Mobility is een demonstratieproject waarbij de innovatie zit in het aantonen dat de geleverde ‘zero emission’-bussen, volledig off-grid ingezet kunnen worden voor het openbaar vervoer op Curaçao en in Nederland”, aldus de toelichting.
De interesse van Nederland voor dit demonstratieproject is volgens RdK groot omdat via dit soort off-grid systemen, de vergroening van de mobiliteit in Nederland verder kan worden uitgebreid waarbij de - vaak hiermee gepaarde - elektrische netwerkcongestie wordt voorkomen.
RdK: ,,Met dit project positioneert Curaçao zich als koploper op het gebied van innovatieve off-grid elektrische duurzame mobiliteit. De resultaten van dit innovatieve project zullen als voorbeeld dienen voor de landen binnen het Koninkrijk en in de regio om soortgelijke projecten te realiseren.”