Carmabi: Curaçao kent eigen milieuproblemen
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Curaçao heeft specifieke milieuproblemen waar de Nederlandse minister van Klimaat en Energie, Rob Jetten (D66) van op de hoogte is gesteld en waarbij de hoop is uitgesproken dat Nederland wil samenwerken aan een oplossing.
Zo heeft Cor Hameete (hoofd afdeling Educatie bij de Caribbean Research and Management of Biodiversity foundation, Carmabi) de Nederlandse bewindspersoon verteld over het ontbreken van een afvalwaterzuivering voor chemisch afvalwater, de rioolproblematiek en de gevolgen van overbevissing op het koraal-ecosysteem. ,,Met dit bezoek wordt duidelijk gemaakt dat de wil om te komen tot een samenwerking, om onze uitdagingen op het gebied van klimaat, milieu en energie het hoofd te bieden, een gevolg krijgt”, zo wordt door Carmabi verslag gedaan.
,,Tijdens de presentatie hebben we de minister uitgebreid kunnen inlichten over de verschillende werkzaamheden die Carmabi doet op het eiland zoals research en educatie”, vertelt Hameete. Het bezoek stond in het teken van de impact van klimaatproblemen op Curaçao. ,,Er zijn verschillende lokale milieuproblemen waar wij ons zorgen over maken, die te groot zijn voor de eilanden, maar waar het Koninkrijk misschien bij zou kunnen helpen, zoals de vervuiling die van het land in de zee terechtkomt”, aldus Paul Stokkermans, directeur van Carmabi.
De minister en zijn delegatie werden naast Stokkermans en Hameete ook verwelkomd door Nina Zander, policy advisor van de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA). Tijdens zijn bezoek kreeg Jetten een uitgebreide presentatie waarna een rondleiding volgde over het terrein van Carmabi, het Research Center, Marine Education Center (MEC) en de bibliotheek. Aan het eind van het bezoek kreeg de minister het stripboek ‘Coral Heroes’ mee, dat geschreven is in het Nederlands en Papiaments.