‘Ondanks aanhoudende uitdagingen’
Van een onzer verslaggevers
Willemstad/Philipsburg - In vergelijking met het Financial Stability Report van 2022 zijn in het rapport 2023 de vooruitzichten voor de lokale banken verbeterd van licht negatief naar stabiel.
Deze opwaardering komt voornamelijk door de versterkte kapitaalpositie van de banken en een stijging van hun winstgevendheid tot het niveau van vóór de pandemie. Zo meldt de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS).
De kredietverlening nam in 2022 met 210,5 miljoen gulden toe ten opzichte van het voorgaande jaar. ,,Een vertraging van de economische activiteit en de aanhoudende inflatie kunnen de prestaties van de lokale banken negatief beïnvloeden”, aldus de CBCS. ,,Andere risico’s zijn aanhoudende zorgen over de kwaliteit van de activa, hoge operationele kosten, cybercriminaliteit en de-risking door buitenlandse banken.”
Onlangs ontstond er wereldwijd onrust door het omvallen van enkele banken in de Verenigde Staten en Europa. In het kader van financiële stabiliteit in de monetaire unie heeft de CBCS banken, pensioenfondsen en verzekeraars gegevens gevraagd over hun directe en indirecte link aan enkele buitenlandse banken. Binnenkort zal de CBCS de buitenlandse blootstelling van de lokale instellingen volledig in kaart brengen, vooruitlopend op mogelijke uitbreiding van de onrust op de wereldmarkt.
Stabiliteitsindex
De divisie Financiële Stabiliteit van de Centrale Bank heeft een bankstabiliteitsindex (BSI) ontwikkeld om de prestaties van de commerciële banksector te volgen. De BSI is een onderdeel van de vroegtijdige waarschuwingsinstrumenten van de CBCS. Deze instrumenten geven tijdig signalen af over de toename van risico’s in de financiële sector van de monetaire unie.
@tekst:In het FSR 2023 van de CBCS belicht de CBCS de BSI. Uit de BSI blijkt dat de bankstabiliteit in de monetaire unie piekte in december 2022, ondanks de groeiende macro-financiële risico's wereldwijd. Dit wijst op de veerkracht van lokale banken in 2022.
De BSI heeft indicatoren voor de kwaliteit van activa, kapitaal, winstgevendheid en liquiditeit. De laagste BSI-stand in de afgelopen zes jaar werd in 2017 gemeten. Die stand was te wijten aan de negatieve effecten van de orkanen Irma en Maria in Sint Maarten. Ook tijdens de coronapandemie nam de BSI af, door de lage opbrengsten en winstgevendheid, en de kwaliteit van de activa.
De BSI geeft een beeld van de stabiliteit van de banksector als geheel. Naast de BSI geeft de CBCS ook inzicht aan lokale financiële instellingen in hun prestaties. In de benchmarkrapporten worden de prestaties van de instellingen afgezet tegen prestaties van de gehele sector en door de CBCS vastgestelde benchmarks. De benchmarkrapporten bieden instellingen een aanvullende kijk op hun prestaties, om zo hun weerbaarheid te vergroten. De CBCS gaat vanaf juni 2023 van start met de lokale banksector.