GMN helpt mee aan behandeling ‘witte pest’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Een team van internationale koraalziektedeskundigen bij het biologisch en maritiem onderzoeksinstituut Carmabi heeft begin april de koraalziekte ‘witte pest’ ontdekt op Curaçao.

koraal,,De enige effectieve behandeling die tot nu toe bekend is, is de plaatselijke toepassing van antibiotica op ‘stony coral tissue loss disease’ (SCTLD). Laboratoriumtesten en veldexperimenten op andere Caribische locaties hebben aangetoond dat deze speciale antibioticumpasta vooralsnog de enige bekende effectieve behandeling voor SCTLD is gebleken, waarbij de overlevingskans van behandelde koralen tot 90 procent kan toenemen”, zo wordt door het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) nader uitgelegd. En daarom wordt hier gevolg aan gegeven. ,,Het ministerie van GMN heeft, gebaseerd op informatie verkregen door Carmabi, een plan van aanpak opgesteld. De overheid is momenteel bezig de benodigdheden te bestellen om de antibiotica op Curaçao te kunnen produceren om SCTLD te bestrijden.”
Zodra deze materialen op Curaçao aanwezig zijn, zal een beroep worden gedaan op de duiksector en andere duikende vrijwilligers om een helpende hand te bieden de verspreiding van de ziekte in toom te houden en zieke koralen te behandelen. Het proces om de benodigdheden te bestellen is dus in gang gezet.
Het is een kleine tien jaar nadat de koraalziekte SCTLD ofwel witte pest, uitbrak in Florida. Nu heeft Carmabi ontdekt dat ook op Curaçao koralen afsterven door deze ziekte. In het Caribisch gebied is de koraalbedekking sinds de jaren 70 afgenomen met ongeveer 80 procent. ,,Deze achteruitgang heeft zich ook voorgedaan bij Curaçao, maar gelukkig in mindere mate vergeleken met de rest van het Caribisch gebied”, zo meldt GMN. In de jaren 80 was er ook een andere koraalziekte waardoor op Curaçao al twee belangrijke koraalsoorten afstierven, de Acropora palmata en A. cervicornis, en ook de zwarte zee-egel. Nu moet rekening worden gehouden met een verdere achteruitgang van het koraalrif vanwege SCTLD die vooral de bij Curaçao veel voorkomende pilaar-, ster- en hersenkoralen aantast. Het sterven van de koraalsoorten leidt ook tot verlies van koraaldichtheid en de afname van andere organismen zoals rifvissen die van koraal afhankelijk zijn.
De ziekte verspreidde zich vanuit Florida (2014) eerst naar Jamaica (2017), Mexico, Belize, Sint Maarten (2018), Sint Thomas, US Virgin Islands (2019), Puerto Rico en Sint Eustatius (2019). ,,Op sommige Caribische locaties heeft SCTLD de hoeveelheid koraal met de helft doen afnemen. Het is algemeen bekend dat Caribische riffen op dit moment in een zeer slechte staat verkeren en dat ook de Curaçaose koraalriffen met een groot aantal problemen kampen, zoals vervuiling, klimaatsverandering en het minder voorkomen van ecologisch belangrijke soorten zoals papegaaivissen”, aldus GMN.

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.