Van onze redactie
Willemstad - Exacte cijfers zijn er nog niet, maar het valt Veilig Verkeer Curaçao (VVC) op dat toeristen op het eiland vaak betrokken zijn bij verkeersongelukken.

Toerist 1De verkeersregels zijn op Curaçao anders, de toerist leest zich vooraf niet in en vertoont ‘eigenwijs’ gedrag, merkt de vereniging.
Een rondgang van Caribisch Netwerk langs toeristen op straat laat al gauw zien dat de meesten niet op de hoogte zijn van de verkeersregels. Heeft rechts voorrang? ,,In principe wel, maar hier geldt een beetje het recht van het sterkste”, zo luidt één van de foute antwoorden. Hoe weet je dan wat de verkeersregels zijn? “Ja, dat hebben we dan gemerkt.”
Verschillende autoverhuurbedrijven, onder andere op luchthaven Hato, informeren toeristen niet over de verkeersregels op Curaçao, schrijft verslaggever Kim Hendriksen. Veilig Verkeer Curaçao zegt daarvan op de hoogte te zijn. Om het aantal ongelukken tegen te gaan onder toeristen, is de vereniging daarom al langer van plan om een voorlichtingsfolder te maken in samenwerking met enkele autoverhuurbedrijven.
Zover is het nog niet gekomen. ,,Het plan voor de folder is tijdelijk ‘on hold’ gezet vanwege de pandemie. Maar de bedoeling is om dit in de tweede helft van 2023 weer op te pakken”, aldus voorzitter Riglène Christina van Veilig Verkeer Curaçao.
,,Veel ongelukken gebeuren omdat mensen op de automatische piloot rijden”, merkt Niels Verwoerd van Auto Huren op Curaçao. ,,Wij merken dat toeristen toch rechts voorrang geven, ondanks dat ze worden verteld dat het op Curaçao niet zo is.”
,,Het verkeer is echt anders op Curaçao. Het verkeer is veel relaxter, maar dat rechts geen voorrang heeft is geen richtlijn, dat is echt een regel. Ook onderschatten mensen vaak hoe glad het wegdek is.”
Zijn autoverhuurbedrijf bespreekt de verkeersregels wel met de verhuurders, zegt hij. ,,Wij leggen onze huurders uit dat het net wat anders gaat dan wat ze gewend zijn in Europa. Rechts heeft geen voorrang, links en rechts wordt er ingehaald, wegen zijn glad bij regenval en de maximumsnelheid is 60 kilometer per uur (dat laatste is niet correct; er zijn verschillende hoofdwegen waarbij dat is opgehoogd tot 80 km per uur, red.).”
Een van de dingen die gevaarlijke situaties kunnen opleveren is volgens Caribisch Netwerk dat sommige verkeersborden hier niet hetzelfde betekenen als in andere landen. ,,Dat klinkt raar, maar het is echt waar”, aldus Christina. ,,Het hangt af van internationale verdragen.”
Hij noemt als voorbeeld een ‘keerverbod’. ,,In Colombia betekent het dat je mag keren. Dus wanneer een Colombiaanse toerist dit bord bijvoorbeeld ziet, zal hij daar omkeren. Dus dit, alhoewel niet slecht bedoeld, kan het verkeer in gevaar brengen.”
Hoe vaak exact toeristen betrokken zijn bij verkeersongelukken, kan niet gezegd worden. De vereniging Veilig Verkeer Curaçao houdt dat niet precies bij. Toch zeggen ze het beeld te kunnen bevestigen.

Hetzelfde geldt voor verschillende autoverhuurbedrijven die Caribisch Netwerk heeft gesproken en ForenSys. Dat bedrijf registreert ter plaatse verkeersongelukken voor de verzekeraars en zegt ook te kunnen bevestigen dat toeristen vaker betrokken lijken bij ongelukken. Cijfers hebben ze niet. ,,Wij documenteren een hoop data, maar helaas zijn wij er nog niet aan toegekomen om deze specifieke informatie te registreren”, aldus directeur Jair Lopez Penha van ForenSys. ,,Maar wij zullen dit zeker op onze roadmap zetten om het in de nabije toekomst te gaan doen.”
Er zijn nog meer redenen waarom rijden op Curaçao een uitdaging is voor toeristen, ziet verhuurder Verwoerd. ,,Ze zijn niet bekend met de gaten in de weg. Bovendien hebben wij op het eiland geen ‘groene zones’, zoals ze dat in Nederland gewend zijn. Iemand die Nederland gewend is, is dus niet gewend om zo vaak te moeten stoppen. Mensen gaan ineens weer remmen, terwijl de toeristen dat niet verwachten. Dat levert gevaarlijke situaties op.”
Er is meer waar de toerist rekening mee moet houden. ,,Wij vertellen onze huurders ook dat alle kruispunten die eruitzien als rotondes, niet per se een rotonde zijn. Dat er ook ‘verkeerspleinen’ zijn waar weer andere regels gelden. Wie er dan voorrang heeft, is soms lastig te zien.” ,,In negen van de tien gevallen staan er geen haaientanden, geen borden of stopbord. Je moet dus niet op de automatische piloot rijden. Je moet goed blijven nadenken.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.