Van onze correspondent
Oranjestad - Verslaggever Marko Espinoza van 24ora.com eist excuses omdat hij bij de Landsrecherche werd aangehouden toen hij verslag deed van de aanhouding van demissionair minister Glenbert Croes (MEP).

ARUMachtsmisbruikEr is een klacht ingediend bij het Openbaar Ministerie (OM) en zowel de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) als de Sociedad Interamericana de Prensa (SIP) is op de hoogte gesteld.
Het OM maakte dinsdag bekend dat Croes was aangehouden omdat hij verdacht wordt van ‘strafbare feiten met betrekking tot uitgegeven verblijfsvergunningen en werkvergunningen tussen 2020 tot en met heden’. 24ora.com had een team opgesteld bij de Landsrecherche en volgde hoe Croes daar binnen was. Tijdens de uitzending werd Espinoza aangehouden. Hij is intussen weer vrij.
Een vrouw die volgens 24ora.com bij de Landsrecherche schijnt te werken, maar zich niet identificeerde, hield de journalist aan. Espinoza vroeg haar een paar keer naar haar naam en functie, maar die informatie werd niet gegeven. Espinoza werd aangehouden en door de politie naar het politiebureau van Shaba gebracht.
24ora.com laat weten dat Espinoza bij het OM een aanklacht heeft ingediend tegen deze persoon. Hij eist excuses van justitie. Espinoza was tijdens zijn aanhouding aan het werk, hij droeg een herkenbaar uniform en had een microfoon in zijn hand. Hij stond voor het gebouw van de Landsrecherche dat een openbare plek is en dat is betaald met belastinggeld.
Niet alleen het OM heeft een aanklacht gekregen, ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en de Sociedad Interamericana de Prensa (SIP) zijn op de hoogte gesteld. 24ora.com merkt op dat het niet de eerste keer is dat op Aruba journalisten worden belemmerd in hun werk. Tijdens de coronapandemie werd een avondklok ingesteld. Journalist Sharina Henriquez van Caribisch Netwerk is toen gearresteerd en ook zij liet aan Nederland weten hoe het is gesteld met de Arubaanse persvrijheid.
Tijdens de uitzending van Espinoza was te zien hoe minister Croes - die verdacht wordt van corruptie en machtsmisbruik - wordt beschermd, terwijl de journalist werd gehinderd om dit uit te zenden. De identiteit van de persoon is niet bekend bij de nieuwszender. Zij droeg geen uniform en kan volgens 24ora.com elke willekeurige functie bij de Landsrecherche hebben. Ze kan echter ook voor de minister werken. Espinoza zegt dat hij probeerde om zijn microfoon en uitzendapparatuur aan een collega te geven, zodat zij met uitzenden konden doorgaan. Er stonden geen barricades of iets anders herkenbaars waardoor duidelijk moet zijn geworden dat het niet was toegestaan om bij de Landsrecherche te komen.
Om die reden heeft Espinoza het OM ingeschakeld en een verzoek ingediend bij de procureur-generaal om publiek excuses te maken. Krijgt hij geen excuses, dan zal er een klacht wegens machtsmisbruik worden ingediend. Het mag - aldus 24ora.com - niet mogelijk zijn dat justitie probeert om een uitzending te belemmeren over een minister die verdacht wordt van een strafbaar feit.

Red Arubiano di Prensa Profesional (RAPP) veroordeelt detentie journalist...

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.