Van onze correspondent
Oranjestad - De Aruba Birdlife Conservation wil het aantal kunstmatige shoco-holen - momenteel 60 - uitbreiden naar 500. Om dit doel te bereiken, is geld nodig. De stichting is een donatiecampagne gestart.

shocoDe shoco is een endemische holenuil (Athene cunicularia arubensis, of Arubaanse holenuil). Er zijn naar schatting nog maar 200 paren op Aruba. In 2012 werd de shoco uitgeroepen tot nationaal symbool van Aruba en is beschermd. Om dit symbool in leven te houden, zijn donaties hard nodig.
De shoco's verkeren in moeilijke tijden, stelt Aruba Birdlife Conservation. Veel van hun broedgebieden zijn verloren gegaan door overmatige bebouwing en veel nesten zijn vernietigd door avontuurlijk toerisme.
In 2019 begon Aruba Birdlife Conservation, samen met partners, met het plaatsen van kunstmatige holen voor de shoco’s. Nu, vijf jaar, later kan de stichting melden dat deze holen werken en dat de overlevingskansen van de holenuil verbeteren.
Aruba Birdlife Conservation heeft iets meer dan 60 kunstmatige holen geplaatst. Dat moeten 500 holen worden, verspreid over het eiland op veilige locaties. De shoco’s moeten alternatieve nestmogelijkheden krijgen. Dit doel kan worden bereikt met geld.
,,Nu we het laatste kwartaal van 2024 ingaan, zouden we het op prijs stellen als bedrijven, organisaties, clubs en anderen het Shoco Conservation Project willen opnemen in hun lijst met donaties. Elke bijdrage telt”, luidt de oproep van Aruba Birdlife Conservation.
Donaties kunnen worden gedaan aan: Stichting Aruba Birdlife Conservation, Aruba Bank, rekeningnummer: 2402860190. Omschrijving: Shoco Conservation.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.