Toezichthouder: Begroting onvolledig omdat oplossing CMC ontbreekt

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Volgende week - op de tweede dinsdag van september - wordt de Landsbegroting 2025 officieel door de minister van Financiën aangeboden aan de Staten (het parlement); dan wordt duidelijk of de bewindsman iets heeft gedaan met de kritische op- en aanmerkingen van het Cft.

Begroting goedgekeurdWant de regering-Pisas (MFK, gesteund door de eenpersoonsfracties van KEM en het onafhankelijk Statenlid Zita Jesus-Leito) presenteert in de ontwerpbegroting meerjarige overschotten op de gewone dienst voor de periode 2025-2028, ‘waarmee Curaçao voldoet aan de centrale begrotingsnorm van de Rijkswet financieel toezicht (Rft)’.
Het College financieel toezicht (Cft) ‘is echter van oordeel dat de overschotten te hoog zijn begroot’. En: ,,De begroting is onvolledig doordat een uitgewerkte oplossing voor de financiële problematiek van het Curaçao Medical Center (CMC) ontbreekt.”
Bovendien bevat de ontwerpbegroting ‘significante onzekerheden aan zowel de baten- als de lastenkant’, die volgens het College ‘kunnen leiden tot een verdere neerwaartse aanpassing van de begrote overschotten’.
,,Het Cft adviseert Curaçao wijzigingen in de begroting aan te brengen om te komen tot een realistische begroting die voldoet aan de normen van de Rft.” Overigens is het Cft van oordeel dat Curaçao, ook na het doorvoeren van deze wijzigingen, in staat is om overschotten te realiseren van minimaal 0,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp).
,,Daarmee kan Curaçao de overheidsfinanciën verbeteren en voldoet Curaçao tevens aan de wettelijk vereiste tekortcompensatie.”
De Landsbegroting bestaat behalve uit de gewone dienst (lopende uitgaven en inkomsten) ook uit de zogenoemde kapitaaldienst (voor investeringen). ,,Op de kapitaaldienst is een aflossing uit eigen middelen opgenomen van een aflopende obligatielening in 2025”, merkt Cft op. ,,Dit is in lijn met de eerdere advisering van het Cft op dit punt. Wel ontbreekt nog een liquiditeitsprognose.”
Het Land neemt op de kapitaaldienst vanaf 2025 nieuw aan te trekken leningen op. ,,Vanwege het ontbreken van de rapportage over de (schuld)cijfers van de collectieve sector, kan het Cft echter niet toetsen of de leningen leiden tot een overschrijding van de rentelastnorm.”
De ontwerpbegroting voor volgend jaar toont dalende overschotten op de gewone dienst voor de periode 2025-2028 van 81 miljoen in 2025 naar (nog slechts, red.) 2 miljoen in 2028. De twee belangrijkste oorzaken voor deze daling zijn de verplichte jaarlijkse bijdragen van 30 miljoen aan de Ennia-oplossing vanaf 2027 en sterk oplopende dotaties aan het schommelfonds bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
Het zijn niet de woorden van het Cft, maar een goed lezer kan begrijpen dat het dus vooral toekomstige regeringen zijn die te maken zullen krijgen met afnemende overschotten tot nagenoeg nihil, omdat de forse rekeningen voor Ennia en ook de sociale fondsen van SVB door het zittende kabinet-Pisas zijn doorgeschoven naar latere jaren.

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.